null

OpinieAbortus

Kunnen we misschien een brug bouwen tussen abortus en adoptie?

Beeld

Waarom laten we wensouders geen kinderen adopteren die anders geaborteerd zouden worden, stelt Hans Nijhuis voor, advocaat en mediator.

Hans Nijhuis

Wetgeving over abortus is of wordt in veel landen versoepeld. Ook wordt abortus soms uit het strafrecht gehaald of worden pogingen daartoe ondernomen.

Algemeen bekend is dat er in de maatschappij vaak twee groepen zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan: voorstanders van abortus en tegenstanders. Vastgesteld kan worden dat abortus een controversieel thema blijft.

Nu ben ik, behalve advocaat, ook mediator. Dat is iemand die strijdende partijen bij elkaar probeert te brengen. Die samen met partijen een oplossing probeert te vinden, waarbij de mediator slechts de rol van bemiddelaar heeft. In de praktijk betekent dat: water bij de wijn doen. Van twee kanten dus.

In mijn omgeving ken ik veel (echt)paren die heel erg graag een kind zouden willen hebben. Om allerlei redenen wil dat via de natuurlijke weg soms niet lukken. Ook kunstmatige ingrepen zoals ivf (in-vitrofertilisatie ofwel reageerbuisbevruchting) blijft dan zonder succes.

Voetangels en klemmen

Paren die ondanks deze teleurstelling toch moeite blijven doen om ‘een eigen kind’ te krijgen, bewandelen dan vaak de weg van adoptie. Veelal wordt geprobeerd een buitenlands kind te adopteren. De Nederlandse wet stelt echter strenge eisen, en dat is een goede zaak. Adoptie is een terrein vol voetangels en klemmen, heb ik altijd begrepen. En als het al lukt: een buitenlands kind is afkomstig uit een totaal andere cultuur met andere normen, waarden en omgangsvormen. Nog even afgezien van de taal die het spreekt.

Bij wat oudere kinderen is het van groot belang om erachter te komen hoe de levensgeschiedenis van het te adopteren kind eruitziet. Zeker wanneer een kind al bijvoorbeeld vier jaar of ouder is, heeft het in zijn leven al het een en ander meegemaakt.

In de media lezen we ook af en toe over handel in buitenlandse kinderen. In ons land kunnen we ons dat niet of nauwelijks voorstellen, maar vaststaat dat het wel degelijk gebeurt. Kan er een brug worden gebouwd tussen abortus en adoptie? Minder vaak aborteren, kinderen geboren laten worden en ze laten adopteren door partners die o zo graag een ‘eigen kind’ zouden willen hebben.

Ik realiseer me terdege dat je zo’n gedachte met weinig moeite aan het papier kunt toevertrouwen, maar dat er in de praktijk veel haken en ogen aan zitten. Wie pakt deze handschoen op? Ik zou dat van harte toejuichen.

Lees ook:

Neem alternatieven voor abortus serieus

Geldgebrek is een slechte reden voor abortus. Jammer dat in het debat zo weinig ruimte is voor alternatieven, schrijven Pieter Meijers en Geraldine Averesch, politiek bestuursleden bij SGP-jongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden