De vraag vanMonic Slingerland

Kunnen krasse knarren tot hun tachtigste blijven karren?

De lievelingskleur van 75-plussers als het om de auto gaat? Grijs. Het is al jaren de populairste kleur voor auto’s. Voor iedereen. Maar ‘grijze’ automobilisten hebben het moeilijk met de eisen van de overheid die het rijden belemmeren.

Monic Slingerland

Noodgedwongen moeten sommige 75-jarigen zelfs hun auto laten staan. Ze wachten tot het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen eindelijk, eindelijk hun aanvraag in behandeling heeft genomen. De achterstand bij het CBR is zo groot dat de wachttijd is opgelopen tot maanden.

Na een Kamerdebat hierover deze week denkt minister Van Nieuwenhuizen erover de keuring voor automobilisten van 75-plus misschien helemaal af te schaffen. Eerder had ze voorgesteld de verlopen rijbewijzen met een jaartje te verlengen. De vraag was namelijk of dat voldoende zou zijn, gezien de achterstand.

Wie 75 is geworden en het rijbewijs moet laten verlengen, krijgt een medische keuring en een rijvaardigheidstest. Alle gegevens gaan naar het CBR, en die geeft dan groen licht, of niet. In een opiniebijdrage op deze pagina van maandag 17 juni vertelde lezeres Helga van Muijen dat haar man al heel lang op een nieuw rijbewijs wacht. En hij is noodgedwongen haar chauffeur. Deze hartekreet leverde in de mailbox van de opinieredactie vele reacties op van lezers die al maanden op een nieuw rijbewijs wachten, ondanks dat ze op tijd de aanvraag gedaan hebben, gekeurd en getest zijn.

In dagblad Tubantia stond onlangs het verhaal van de 81-jarige Bert Boom uit Enter die pas na negen maanden zijn rijbewijs weer kreeg. Hij vroeg zich af of hij na al die tijd nog wel gewend zou zijn aan autoverkeer.

Verontrustend

De problemen bij het CBR bestaan al bijna tien jaar. Dat is verontrustend, maar minstens zo verontrustend is het aantal automobilisten dat binnen enige tijd 75 zal zijn.

Dat zijn er veel en het is een groeiende groep, laat de statistiek van het autobezit per leeftijdsgroep zien. Vorig jaar hadden mensen tussen 50 en 65 relatief het vaakst een auto, gevolgd door de groep tussen 65 en 75. Er zijn meer 75-plussers met een auto dan jongeren tussen de 18 en 30.

Er zullen komende jaren dus vele karrende krasse knarren in het nu al knarsende raderwerk van het CBR terechtkomen. Afschaffen dus maar die keuring?! Menigeen van 75 is nog fris en vief genoeg om prima auto te rijden. Beter misschien dan jongeren van rond de 20 die overmoedig de wegen onveilig maken. Er komen meer jonge automobilisten om het leven dan autobestuurders van 75 en ouder.

IJzige wind

Maar ook ouderen kennen zoiets als overmoed. Of liever gezegd: overschatting van hun rijvaardigheid. Menig volwassen kind kan daarover meepraten. En de zaak aan de orde stellen (‘mam, zou je niet een keer een test doen?’) betekent nogal eens dat er een ijzige wind gaat waaien in de familie. Dan kan misschien toch beter het CBR deze taak op zich nemen, misschien bij ouderen vanaf 80 jaar.

Wat vindt u: de keuring van 75-jarigen voor het rijbewijs maar helemaal afschaffen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden