Column

Kunnen alle onheilsprofeten niet even stage lopen bij het SCP?

Beeld Trouw

Een maand geleden vroeg ik me op deze plek af of ons werk in de media niet bestond uit het uitvergroten van het negatieve. 

We leven toch in de beste denkbare periode van de geschiedenis, vrij van (burger)oorlog en honger, in een goed functionerende samenleving? Ik citeerde Obama en ook Charles Groenhuijsen die in zijn laatste boek stelde: ‘De vooruitgang is ongekend, onvoorstelbaar en onomkeerbaar.’ En nee, er is geen sprake van marcherende laarzen op het Binnenhof of etnische zuiveringen. Hooguit van kleine haperingen in onze democratische structuur. En ja, Nederland is een land waar velen in de rest van de wereld jaloers op mogen zijn.

Vanzelfsprekend ben ik nu opgetogen over de jongste bevindingen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waar iedereen nu verbaasd van opkijkt: Nederland is niet cynisch, wel verdraagzaam en zeker niet vreemdelingenvijandig. 

‘Nederlanders zijn tevreden, gelukkig zelfs en in materieel opzicht steeds beter af’ schreef Trouw gisteren terecht in het commentaar. Wel zijn ze verontrust over de toekomst (zorg, milieu, immigratie). Verder werd in menige analyses opgemerkt dat het SCP-rapport de luidste tirades van Wilders en Baudet logenstraft of relativeert. Wellicht. Maar laten we ook andere onheilsprofeten onder de loep leggen. De beroepsschreeuwers, activisten van de identiteit, publicisten of politici die er de laatste jaren een dagtaak van maakten om Nederland als het duistere rijk van het kwaad te omschrijven. En ik heb niet alleen over al die vertroetelde nieuwe Nederlanders die beweerden dat dit land een Wilderiaanse hel op aarde was geworden en dat ze alleen maar droomden om dit land van Sauron te verlaten. Of die in een kinderfeest een kweekbouillon van rassenhaat ontwaarden. 

Nazi's

Ik heb het ook over oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer, die een paar jaar geleden op tv beweerde dat ‘het politieke tij in Nederland racistisch is’ en vervolgde: “Dan heb ik het niet over één partij maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders”. En denk aan arabist Jan Jaap de Ruiter die in Trouw schreef: ‘In het islamdebat heeft een vergelijking met WOII zeker zin.’ Hij vergeleek het politieke klimaat met die van de jaren dertig in Duitsland, de moslims van nu met de joden van toen en de populisten met de nazi’s. Kunnen deze ‘denkers’ en hun handlangers beter niet even bij het SCP op stage?

Op zijn Facebookpagina leek GroenLinks-leider Jesse Klaver even opgetogen als ik over de bevindingen van het SCP: ‘Maar hoe komt het dat het soms lijkt alsof Nederland een land van boze, bange mensen is?’ Dan hoeft hij alleen maar de website van zijn eigen partij te raadplegen, onder het kopje 'Eén samenleving': ‘Respectloos gedrag lijkt normaal te zijn geworden. Die verruwing neemt vele vormen aan: van anonieme bedreigingen op internet tot werkgevers die een jongen weigeren voor een stage vanwege een buitenlandse achternaam. Het lijkt ‘wij’ tegenover ‘zij’. We zijn vergeten dat we met elkaar één samenleving delen.’ Ook voor hem is een SCP-stage zo gek nog niet.

Lees ook: GroenLinks grijpt de ‘tevredenheid’ in Nederland gretig aan

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden