Antwoorden op de vraag van Monic

Krimp is een ramp, maar wel eentje met voordelen

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Als de dorpsschool sluit, trekken de gezinnen weg en met hen de winkeliers. Dat is erg, maar krimp biedt ook onvermoede kansen. Wat is erger, vroeg Monic Slingerland zich afgelopen zaterdag af:  te veel mensen in een stad of te weinig? 

Zegenrijk

Onze huidige economie met haar geldgedreven groeidwang is bezig haar ecologische draagvlak ernstig te beschadigen. Haar product is negatief. Dus is elke materiële krimp, elke verlichting van onze voetafdruk op de planeet welkom. Zaak is een gezonde lokale economie op te bouwen, met moestuinderijen, ambachten en lichte industrie. Groen, sociaal en met volledige werkgelegenheid. Een gekalmeerde economie, weer in handen van de mensen zelf. En het geld niet langer meester, maar dienaar. Een oorzaak van krimpgebieden is het geld dat vertrekt, en dus de mensen. Oplossing: laten bevolken door hen die in de Randstad niet terechtkunnen. Hen helpen verantwoord productief te worden, ondersteund met een eigen lokale munt.
Willem Hoogendijk Utrecht

Om te huilen

Een paar jaar geleden streek ik met man en kind neer op het Friese platteland. We zochten een tegenwicht voor de overvolle stad: we wilden licht en lucht, rust en ruimte. We kwamen terecht in een pittoresk dorp. Een dorp waar krimp heerst, waar geen middenstand meer zit, maar nog wel een basisschool. Onze zoon zit op dat dorpsschooltje dat tien jaar geleden nog zestig leerlingen telde en nu nog maar 28. De wettelijke opheffingsnorm is 23. Sluiting hangt de school als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Als de school dichtgaat, zullen de gezinnen met kinderen wegtrekken en nieuwe gezinnen zullen zich hier niet meer vestigen. Is dat erg? Ja, dat is om te huilen. Wij romantici blijven de schoonheid van het dorp wel zien, maar de meeste mensen zijn nu eenmaal pragmatischer ingesteld. Krimp op het Friese platteland is, vrees ik, een onomkeerbaar proces. Of kunnen wij heil verwachten van overloop uit de overvolle en dure Randstad?
Elsa den Boer Pingjum

Omdenken

Waar komt toch die onuitroeibare ­gedachte vandaan dat we alleen maar gelukkig kunnen zijn en blijven door groei? Door die gedachte zitten we nu opgescheept met een enorm klimaatprobleem en mogen we de komende jaren definitief afscheidnemen van een miljoen planten en dieren. Als we door blijven varen op het groeischip, zal dat ongetwijfeld door de wal gekeerd gaan worden. Krimp is geen keuze, krimp is een must. Met alle problemen die ook krimp met zich mee zal brengen. Maar die zijn vooral tijdelijk en wél het hoofd te bieden. Omdenken dus.

Ton Bot Groningen

Droom

In mijn droomdorp Krimpen aan de Reest is iets bijzonders gaande. Het dorp krimpt, maar in tegenstelling tot in andere plaatsen is men verheugd over dat feit. Er worden nog met mondjesmaat huizen gebouwd en meerdere oude woningen en flats kunnen worden afgebroken. Zo komt er grond vrij om iets mee te doen. Speelterreinen, tiny bosjes, volkstuintjes en kikkerpoelen zijn er gekomen, en dat verschaft veel mensen werk. De rest van Nederland raakt overtuigd dat krimp juist goed is. Politici gaan overstag, durven het beleid een flinke draai de andere kant op te geven. Krimpen blijkt een zegen.
Bert Berkenbosch Dedemsvaart

Lees ook:

Is krimp voor u een zorg of een zegen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden