null Beeld

Commentaar

Krachtige regie is nodig voor huurmarkt

Redactie Trouw

Zelfs de grootste marktdenker zal niet meer met droge ogen kunnen beweren dat het spel van vraag en aanbod heeft geleid tot precies die huizen die Nederland nodig heeft, met maandelijkse lasten die de bewoners kunnen dragen. De woningmarkt kampt met ettelijke problemen: schaarste, zeker voor de lage en middeninkomens, een prijsexplosie voor koophuizen in de afgelopen jaren, hoge huren in de vrije sector, een verlammend gebrek aan doorstroming.

Nog maar vijf jaar geleden deed VVD’er Stef Blok als vertrekkend minister van wonen zijn sindsdien veelgeciteerde uitspraak dat de woningmarkt ‘draaide als een zonnetje’. De eerste drie kabinetten-Rutte gingen er van uit dat ze zich van die markt konden terugtrekken. Er zouden meer dan voldoende sociale huurhuizen zijn; hooguit werden die niet altijd bewoond door de mensen voor wie ze zijn bedoeld, de zogeheten scheefwoners. Dat zou zich wel oplossen als de markt meer koophuizen zou realiseren, en huurwoningen in de vrije sector. Met dit doel werden ook corporaties gestimuleerd om hun sociale huurwoningen te verkopen.

De meest kwetsbare woningzoekers helpen

Dat roer gaat nu radicaal om, afgaande op de huidige bewindsman Hugo de Jonge, die ook weer gewoon minister voor volkshuisvesting mag heten. De plannen die hij deze week ontvouwde voor de sociale huursector, stemmen optimistisch. CDA’er De Jonge wil duidelijk weer regie terugpakken, met in de eerste plaats als doel de meest kwetsbare woningzoekers te helpen: daklozen, mensen met medische problemen die op drie hoog wonen, statushouders. Daarbij koerst De Jonge er op dat alle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze krijgen daarvoor duidelijke doelen: tenminste dertig procent woningen in de categorie sociale huur, en expliciet regelen dat een deel van die huizen naar genoemde aandachtsgroepen gaat.

Dit staat in een tweede plan van De Jonge voor de woningmarkt, er volgen er nog vier – dat is mooi, want het smaakt naar meer. De prioriteiten die De Jonge stelt liggen bovendien zo voor de hand dat het amper voorstelbaar is dat iemand het er niet mee eens zou zijn. Toch zit juist daar de achilleshiel. Op de woningmarkt hangt werkelijk alles met alles samen, zijn de belangen groot, en is de sociale huurmarkt financieel niet de meest aantrekkelijke. Ook niet voor gemeenten, omdat juist sociale huurders een groot beroep doen op zorg en welzijn.

In dat krachtenspel herneemt De Jonge nu de overheidstaak van aanbod- en prijsregulering voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Daarbij kan hij niet vertrouwen op ieders goede wil en zal hij het nieuwe wettelijke instrumentarium dat hij aankondigt hard nodig hebben.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden