Opinie

Kost kunst te veel? Voetbal, dat is pas duur

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een nieuw stadion in Rotterdam gaat meer kosten dan alle bezuinigingen op kunst en cultuur bij elkaar.

Wouter van Oorschot en uitgever

Staatssecretaris Halbe Zijlstra houdt vast aan 200 miljoen euro bezuiniging op kunst en cultuur. In deze zelfde periode mag de gemeenteraad van Rotterdam binnenkort beslissen over de vraag of er een nieuw voetbalstadion wordt gebouwd. Kosten: meer dan alle bezuinigingen op kunst en cultuur bij elkaar.

Voor de bouw van een nieuw stadion van de wegens jarenlang wanbeleid financieel onder curatele staande voetbalclub Feyenoord, zou de gemeente garant moeten staan voor 150 à 200 miljoen euro. Daar komt dan nog eens ongeveer 200 miljoen euro bij wegens 'negatieve grondexploitatie'.

Wat het laatste ook moge betekenen, ik wil het niet eens weten. De lokale overheid mag van Zijlstra's regering blijkbaar minimaal 300 miljoen euro gemeenschapsgeld uitgeven aan een nieuw voetbalstadion, al voldoet het oude stadion nog ruimschoots aan alle eisen van 'crowdcontrol'. De belangrijkste reden voor de nieuwbouw is het verhogen van Rotterdams representabiliteit in een nog op te stellen 'bidbook' voor de Olympische Spelen in 2028.

Tegelijk moet Rotterdam zwaar bezuinigen. De stad moet sowieso in vier jaar tijd minimaal 800 miljoen euro bezuinigen, maar moet daarbovenop nu ook nog eens 300 miljoen euro extra vinden voor de bouw van een niet per se noodzakelijk nieuw voetbalstadion.
Gaat de gemeenteraad dat doen met gemeenschapsgeld? Terwijl diezelfde gemeenschap ook al opdraait voor alle politiebegeleidingskosten voor alle Rotterdamse voetbalpotjes tot en met 2015? En hoeveel mag dat wel zijn?

Het lijkt me dat de rest van de gemeenschap, die landelijk 200 miljoen cultuursubsidie moet inleveren, hier maar eens het 'onaanvaardbaar' over moet uitspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden