Beeld Maartje Geels

Column

Kost die berg aan administratie niet meer dan het de belastingpot oplevert?

Ik heb net ruim vijftig snapshots gemaakt van e-mails van zakelijke afspraken en bezigheden uit 2017. Foto's gemaakt van webpagina's met een goede camera. Ik zal e-mails downloaden en uitprinten en toevoegen aan mijn dossier voor de Belastingdienst. Want als zzp'er moet ik bewijzen dat ik per jaar ruim 1200 uren besteed aan mijn onderneming.

Het is als een soort tijdschrijven dat ik als ambtenaar werkend voor de overheid heb gedaan: de besteding van elk half uur moest je verantwoorden door in een digitaal programma op te schrijven wat je gedaan had. Advocaten schijnen van elk blokje van zes minuten te moeten verantwoorden wat ze hebben gedaan. Nodig, vast, maar erg tijdrovend.

Voor een zzp'per blijft het niet alleen bij tijdschrijven. Als 'ondernemer' maak ik kosten om mijn beroep te kunnen uitoefenen. Zo gebruik ik het internet, mijn gsm, koop ik boeken, papier en inkt en gum en nietjes. Ik maak reiskosten voor een lezing in het land of daarbuiten of voor een studeerdag in de bieb.

Een kop koffie mét en een zonder btw

Ik maak kosten voor zakelijke etentjes, als ik een afspraak heb met een politicus of een academicus of een vertaler of een activist, iemand met wie ik spar over bepaalde zaken waarover ik schrijf. Als ik tijdens zo'n afspraak in een café een kop koffie nuttig en er een trakteer, maak ik zakelijke kosten die ik onder voorwaarden mogelijk kan aftrekken van mijn winst. Daarvoor moet ik dan wel alle bonnen bewaren en aan de Belastingdienst overhandigen.

Ik moet ook per bon aangeven waar de kosten voor gemaakt zijn. Dus schrijf ik op elke bewaarde bon de woorden 'zakelijke afspraak'. Die zakelijke afspraken staan ook in de hierboven genoemde e-mails. Of in mijn agenda.

Met de btw moet ook iets gebeuren. Ik kan, volgens mij, de btw van de door mij betaalde koffie van de persoon met wie ik een zakelijke afspraak heb gehad, opgeven bij de Belastingdienst, maar niet de btw van mijn eigen kopje koffie. Dit betekent dat, als ik een bon krijg waarop het totaalbedrag van de genuttigde koffie en het totaalbedrag van de btw staat, ik de btw moet splitsen, en zelf de btw moet uitrekenen voor die ene kop koffie van mijn zakenpartner.

Schaf aftrekposten af, halveer de belasting

De gehaaide lezer denkt nu natuurlijk: dan moet je twee bonnen vragen bij het afrekenen. Ja, maar ik vind één bon vragen al vervelend. Twee bonnen vragen is zo pietepeuterig en komt erg materialistisch over. Maar wat van de Belastingdienst moet, dat moet.

Gevolg: een berg aan administratie. Dat zei ik ook laatst tegen een kennis die mij vroeg hoe het was om zzp'er te zijn - iets wat ze misschien zelf ook wilde. Ik vertelde haar dat het leven van een zzp'er niet over rozen gaat en vertelde haar uitgebreid over de bonnetjes en btw. Collectief gezien zijn zzp'ers miljoenen uren per jaar bezig met hun administratie. Ik vraag me soms af of dat alles bij elkaar niet meer kost dan het de belastingpot aan gelden oplevert.

Waarom schaffen we niet gewoon alle aftrekposten af en verlagen de belasting met, zeg, de helft. Wat zou dat een tijd schelen! Tijd die alle zzp'ers productief kunnen besteden.

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column. Lees ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden