null Beeld

Commentaar

Koopkrachtherstel voor de laagste inkomens moet topprioriteit voor kabinet zijn

Redactie Trouw

Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te voorspellen dat het kabinet bij de Voorjaarsnota voor lastige keuzes komt te staan. De militaire inval van Rusland in Oekraïne is een klap voor de wereldeconomie. Na twee weken oorlog zijn de economische vooruitzichten somber. Ook Nederland kan zomaar in een recessie belanden.

De inflatie was al terug van lang weggeweest. Maar de prijzen stijgen nu zo snel dat de koopkracht van huishoudens onder enorme druk staat, en de bedrijfswinsten wegebben. Het Centraal Planbureau komt woensdag met nieuwe ramingen over de economische ontwikkeling. Maar de vraag is hoe realistisch die zijn in het licht van deze nieuwe oorlog.

Het nieuwe kabinet is niet eens toegekomen aan een nadere uitwerking van het eigen regeerakkoord of de discussie over het openbreken ervan is alweer gestart. Maar hoe ernstig deze economische crisis wordt, hangt af van de vraag hoelang de oorlog duurt. En dat weet niemand.

Er zijn ondertussen tal van nieuwe problemen die miljarden euro’s kosten. De Kamer wil dat het kabinet iets doet, en wel zo snel mogelijk. Zoals aan het koopkrachtverlies, vanwege de gierende inflatie. VVD en CDA willen zelfs middeninkomens hiervoor gaan compenseren, maar waar halen ze dat geld hiervoor weg?

Het kabinet moet immers ook de belastinginkomsten uit box 3 repareren, nu de rechter de rekenmethode naar de prullenbak heeft verwezen. En wat doet het kabinet met de Eerste Kamer, die heeft geëist dat de AOW meestijgt met de geplande verhoging van het minimumloon? Of dat studenten veel meer compensatie moeten krijgen voor hun hoge studieschulden? En wat te denken van de Tweede Kamer die vorige week eensgezind eiste dat er structureel nog meer geld voor Defensie wordt uitgetrokken om ons beter te beveiligen?

Deze groep heeft immers geen vet op de botten

Het kabinet zegt terecht dat het tijd nodig heeft om alles te bekijken en wil pas dit voorjaar met verantwoorde voorstellen komen. Die tijd moet het krijgen. Wel zou de politiek snel helder moeten maken dat er zeker extra koopkrachtondersteuning komt voor de laagste inkomens. Deze groep heeft immers geen vet op de botten. Die groep kan de overheid in deze acute crisis niet in de kou laten staan.

De politiek zal ook met beide benen op de grond moeten komen. Niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk. Er zullen dit voorjaar pijnlijke beleidskeuzes moeten worden gemaakt. Het kabinet moet prioriteiten stellen, en aangeven hoe ze die denkt te financieren. Waar wordt straks minder geld aan uitgegeven, of welke belastingen gaan hiervoor omhoog?

De bomen groeien niet meer tot aan de hemel. Zo snel verandert de realiteit in tijden van oorlog.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden