CommentaarKoningsdag

Koningsdag met de rem erop, hopelijk

null Beeld
Beeld

Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn verjaardag met zijn gezin in een studio op de High Tech Campus in Eindhoven. Via de tv en online kan iedereen dit ‘feestje’ meevieren. Gelukkig al iets beter dan vorig jaar, toen het koninklijke gezin ten paleize in Den Haag en de mensen thuis het oranjefeest vierden. Dat Koningsdag op deze wijze moet worden gevierd is hopelijk ook de laatste keer. Als het goed is, is volgend jaar een zeer groot deel van de bevolking gevaccineerd en is het risicovolle virus zo volledig mogelijk teruggedrongen.

Laten we ook hopen dat iedereen vandaag de discipline kan opbrengen om zich aan de coronabeperkende maatregelen en de avondklok te houden. Er zijn signalen dat jongeren en buurtbewoners borrels en feestjes willen organiseren. Op zichzelf bij dit lekkere lenteweer voorstelbaar maar het zou jammer zijn als dit uit de hand loopt. De besmettingcijfers zijn, hoewel dalend, nog steeds zorgwekkend, ziekenhuizen en ic’s zitten vol. De zorg heeft het nog steeds uitermate zwaar. Het risico om wat relaxter om te gaan met de regels wordt versterkt doordat vanaf woensdag tegen het advies van het OMT in de regels worden versoepeld. De avondklok verdwijnt en terrasbezoek in de middag mag weer. Het vieren van Koningsdag moet niet de opmaat worden naar meer besmettingen.

Een andere schaduw die over deze Koningsdag hangt zijn de notulen van de ministerraad die gisteravond bekend zijn gemaakt. In het formatieproces is door de wijze waarop het kabinet onder leiding van premier Rutte is omgegaan met de toeslagenaffaire – en in het bijzonder met CDA-kamerlid Pieter Omtzigt – het vertrouwen tussen de partijen volledig weggeslagen. Koningsdag zal voor politici de dag worden om zich voor te bereiden op het debat in de Kamer over deze notulen en niemand die op dit moment een uitkomst kan voorspellen.

Ook zonder dit formatieproces, waarin de koning geen actieve rol meer speelt, heeft Willem-Alexander een bijzonder jaar achter de rug. Hij oogstte veel waardering met bijzondere toespraken over het geweld van Nederlandse zijde tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië, het coronavirus en de 4 mei-herdenking. Bovendien reisde het koninklijk paar stad en land af of legde contact via video-verbindingen, om mensen een hart onder de riem te steken.

Helaas maakte hij zich aanzienlijk minder populair door in oktober met gezin op vakantie te gaan in Griekenland. Na een golf van protesten keerde hij de volgende dag met koningin Máxima halsoverkop terug. Dit was een inschattingsfout en dat gaf het koninklijk paar per video ruiterlijk toe. Deze faux-pas zal hopelijk vandaag op Koningsdag geen rol meer spelen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden