Opinie

Komst Google Glass moet ons meer zorgen baren

Sergey Brin, één van de oprichters van Google, met Google Glass. Beeld AP
Sergey Brin, één van de oprichters van Google, met Google Glass.Beeld AP

De Google-bril, met ingebouwde camera en beeldscherm, heeft grote gevolgen voor de privacy. Discussie is dringend gewenst.

Thomas Guy van der Veur en docent en journalist

Veel vrienden en bekenden moesten grinniken toen ik onlangs besloot een petitie aan te maken tegen de komst van Google Glass, de 'augmented reality'-bril die Google binnenkort op de markt wil brengen. Sommigen meenden dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen, anderen vonden dat ik als een Don Quichot ten strijde trok tegen iets wat niet te stoppen valt. Ik besefte dat de laatste groep waarschijnlijk gelijk heeft en herinnerde me het Chinese aforisme: "Al schiet je de haan dood, toch komt de zon op."

Dat besef heeft mij er echter niet van weerhouden de petitie aan te maken. Niet langer met het doel om Google Glass te stoppen, maar om een maatschappelijke discussie aan te zwengelen. Hopelijk leidt die tot bewustwording en regelgeving, voordat het ding volgend jaar in ons midden opduikt.

Beelden van beveiligingscamera's
Voor wie het heeft gemist: het gaat om een stemgestuurde camerabril met een schermpje op de plek van het rechterglas waarop de gebruiker allerhande informatie kan aflezen. Wie aanstoot neemt aan de hoeveelheid beveiligingscamera's die ons land ondertussen rijk is, zal hier niet blij van worden. De beelden die deze duizenden beveiligingscamera's verzamelen, komen samen bij verschillende centra. Het materiaal dat miljoenen Glassdragers straks vergaren, komt samen op één punt: bij Google.

Ik zie op tegen al die kennisconcentratie bij Google; de internetgigant heeft meermaals laten blijken een radicaal andere kijk op privacy te hebben dan u en ik.

Bovendien kan er met Google Glass ook schade aangericht worden. Ik werk in het onderwijs en de hoge smartphonedichtheid heeft daar vaak vervelende gevolgen, doordat leerlingen dingen van elkaar en docenten filmen die niet voor het grote publiek bestemd zijn. Hoe moet dat als scholieren straks een camera op hun hoofd hebben? Hoe gaat dat met proefwerken? Kan ik nog mijn wachtwoord invoeren op de computer zonder gefilmd te worden? Kan ik nog ongezien pinnen? Mag je met zo'n bril straks gewoon politiebureaus, kinderdagverblijven en ziekenhuizen binnenlopen? Veel vragen, maar nog geen antwoorden. Ook niet van Google.

Debat over nut en noodzaak
Tot slot is er de invloed van Glass op ons sociale verkeer. De afleiding van digitale gadgets is nu al enorm. Dat zal er niet minder op worden. Er zit straks letterlijk en figuurlijk een scherm tussen u en de Glassdrager. Hij of zij lijkt wellicht met u in gesprek, maar het kan ook zijn dat hij of zij een mailtje leest of facebookpagina's checkt. De techniek kruipt ons steeds dichter op de huid en wordt allengs meer een onderdeel van de mens. De dragers van prototypes van de bril hebben al aangegeven dat ze zich snel incompleet voelden zonder het ding en dat ze hem niet graag afzetten.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik mis vooralsnog helemaal niks. De wereld is voor mij goed zonder Glass. Toch zal hij binnenkort zeer waarschijnlijk in ons straatbeeld verschijnen. Het lijkt mij belangrijk om ons daar op voor te bereiden.

Meestal vindt het debat over nut, noodzaak en nadelen van een nieuwe vondst pas plaats na de introductie ervan. Het zou goed zijn die volgorde deze keer om te draaien. De haan doodschieten, weerhoudt de zon er niet van om op te komen. De vraag is of we elkaar niet vast moeten wekken voor het beest begint te kraaien. Dit zijn geen tijden om ons te verslapen en te ervaren dat de toekomst ons heeft ingehaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden