Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kom met overtuigender bewijs tegen Huawei, niet met vermoedens

Opinie

Trouw

© Reuters
Commentaar

Langzaam, heel langzaam begint in de westerse democratieën door te dringen dat China veel meer is dan een land met ook voor hen ongekende economische mogelijkheden. 

China is, mede door de ongebreidelde economische groei van de afgelopen decennia, maar ook door zijn enorme omvang en bevolking, een politieke factor, waarmee mondiaal veel meer dan in het verleden rekening moet worden gehouden. Sterker, het zal niet lang duren voor China met de Verenigde Staten zal wedijveren om de titel politieke grootmacht. 

Lees verder na de advertentie

Het Chinese regime gebruikt daarbij een heel arsenaal aan middelen om de invloed te vergroten. Economische en militaire middelen, geoorloofde maar ook minder geoorloofde middelen. Vooral de Verenigde Staten laten niet na bondgenoten te waarschuwen voor de minder honorabele bedoelingen van China. Minister Mike Pompeo van buitenlandse zaken stelden dinsdag in Boedapest dat de samenwerking tussen zijn land en Europa bemoeilijkt wordt, als Europese landen met Huawei, de Chinese producent van netwerken en telefoons, in zee gaan.

Strategisch belang

De Amerikanen beschuldigen Huawei en de Chinese regering er al langer van de aanleg van 5G-netwerken te willen misbruiken om gemakkelijker in andere landen te kunnen spioneren. Een onverholen dreigement aan het adres van China en Europa. Het overal aan te leggen 5G-netwerk is van groot strategisch belang, dat staat buiten kijf. Met het snellere netwerk moeten in de nabije toekomst allerlei innovaties met het internet kunnen communiceren. 

Bestaan er chique oplossingen als er dermate grote vei­lig­heids­be­lan­gen op het spel staan?

Veiligheid van dat netwerk is dan dus nog belangrijker dan toch al het geval was. Probleem is en blijft dat er geen enkel direct bewijs is voor de Amerikaanse bewering. Dan wordt het dus de vraag of een land wegens vermoedens en Amerikaanse druk Huawei kan uitsluiten van het meedingen naar de opdracht om het netwerk aan te leggen. De Duitse regering loste dit dilemma op door de randvoorwaarden voor bedrijven om mee te dingen zodanig op te stellen, dat Huawei op voorhand kansloos is.

Bepaald geen chique oplossing, maar bestaan er chique oplossingen als er dermate grote veiligheidsbelangen op het spel staan? Het is veel beter als Europa één lijn trekt. Daarbij moet ervoor gewaakt worden dat een bedrijf om oneigenlijke redenen buitengesloten wordt, bijvoorbeeld omdat de economische expansie van China Europa en de VS niet bevalt. Een zeer kritische houding ten aanzien van Huawei is te begrijpen, maar inlichtingendiensten moeten wel met overtuigender bewijs komen dan vermoedens voordat het volledig wordt buitengesloten.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Ook Nederland twijfelt: mag het Chinese Huawei hier een 5G-netwerk aanleggen?

Nederland moet dit jaar beslissen of het net als bondgenoten de Chinese telecomgigant Huawei weert bij de aanleg van een 5G-netwerk. Er zijn zorgen dat het bedrijf via de achterdeur kan spioneren.

Deel dit artikel

Bestaan er chique oplossingen als er dermate grote vei­lig­heids­be­lan­gen op het spel staan?