null

OpinieAardbevingsschade

Kom met een generaal pardon voor Groningse bevingsschade

Hou op met die omvangrijke, geldverspillende onderzoeken naar aardbevingsschade. Vergoed alle scheuren, zettingen en verzakkingen in een generaal pardon voor Groningers, bepleit André Doorlag.

André Doorlag

Het kost wat, de afhandeling van de Groninger bevingsschade. Experts maken lijvige rapporten, waarin bij elke scheur is aangegeven of die wel of niet bevingsgerelateerd is. Terwijl veel aardbevingsdeskundigen zeggen dat dat helemaal niet kan.

Vaststaat dat in een groot gebied in Groningen typische schades als scheuren, zettingen en verzakkingen zijn ontstaan tijdens de gaswinning. Het correlatieve verband is ­nagenoeg 100 procent. Geen ­oorzakelijk bewijs, wel een sterke aanwijzing.

Ook staat vast dat je bij individuele schade nooit met zekerheid kan stellen dat die door de gaswinning is veroorzaakt. Er wordt een duur toneelstukje opgevoerd door deskundigen, die elkaar ook regelmatig tegenspreken. Ze verdienen daar veel geld mee, tot frustratie van de gedupeerden. In mijn geval stelde de Nam in haar rapport van 35 bladzijden vast dat er geen sprake was van bevingsgerelateerde schade. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) stelde vijf jaar later in zijn rapport van maar liefst 600 bladzijden, waarin elke scheur minutieus en uitgebreid beschreven werd, dat 75 procent van de schade bevings­gerelateerd was.

De Nam komt nog te vaak weg met smoezen

Iedereen, zelfs de gedupeerden en belangenbehartigers (Groninger Bodem Beweging en Gasberaad), speelt dit spel mee, in plaats van de schaderegeling af te wijzen, omdat die in essentie niet deugt. Zelfs de omkering van de bewijslast heeft onvoldoende geholpen, omdat de tegenpartij (Nam) nog vaak met smoezen als slappe ondergrond wegkomt.

Ook het IMG vergoedt niet elke scheur. Gevolg is dat er heel veel geld in de bureaucratie verdwijnt, in mijn geval zeker 10.000 euro, en de gedupeerden slecht worden geholpen.

De oplossing is simpel en veel goedkoper: alle typische bevingsschades (scheuren, zettingen en ­verzakkingen), worden zonder meer vergoed: een generaal pardon voor het bevingsgebied. Schade-experts stellen, zoals bij brand, de omvang van de schade vast met inbegrip van de verzakkingen. Geen gesteggel meer over een scheur of een verzakking, omdat die door verschillende instanties worden afgehandeld.

De goeden lijden nu onder de slechten, die onterecht bevingsschade claimen. Laat de slechten nu maar eens profiteren van de goeden. Tot nu toe heeft de overheid voor veel geld een toneelstukje opgevoerd.

Lees ook:

In Groningen verwachten ze niks meer van de overheid. ‘We krijgen spiegeltjes en kraaltjes’

Het was dit jaar relatief stil rond de slachtoffers van de aardbevingsschade in Groningen. Toch beefde de bodem zesenzestig keer in de eerste elf maanden van 2020. Drie gedupeerden vertellen over hun rampspoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden