null

OpinieHoreca

Kom maar eens bij mij achter de bar staan, Mark Rutte

Beeld

Caféhoudster Ingeborg Deen heeft een beter voorstel voor regels voor de horeca. Ze nodigt de premier uit om te kijken.

Grote opluchting op 1 juni. Onze kroeg mag weer open! De maanden ervoor probeerden we er het bes­te van te maken. Gelegenheid voor achterstallige klusjes en grote schoonmaak, hopend op een snelle heropening. Die kwam er niet, wel noodpakketten die dankbaar werden aangenomen. Een behulpzame overheid die meedenkt met ondernemers. De sector probeert zo goed mogelijk de horeca werkbaar te houden. Maar wie koos voor een vak in gastvrijheid, heeft nu een baan in vrijheidsberoving.

“Je mag niet staan”, of “je vriend niet knuffelen, je woont niet samen”. “Sorry, niet gereserveerd.” De persoon die verantwoordelijk is voor het naleven van de regels wordt steeds chagrijniger. Vaste gasten blijven weg, vanwege het rare sfeertje in hun stamcafé. Toch accepteren we deze regels, volksgezondheid is ook voor ons belangrijk. Dan is het 1 juli. Reserveren is niet meer verplicht tot 100 personen binnen, 250 buiten. Er verandert weinig. De meeste kroegjes zijn niet veel groter dan een woonkamer en anderhalve meter blijft verplicht. Cafés zetten extra personeel in om alles in goede banen te leiden. Noodzaak, want er dreigt een boete van 4300 euro. Die geldt voor de uitbater, niet voor de overtreder.

Contactsporten, zoals worstelen, zijn weer toegestaan. Je mag naar een sekswerker. Beroepen waarbij anderhalve meter niet mogelijk is. Maar als dit allemaal mag, waarom dan niet met een groepje naar de kroeg? De controlerende macht lijkt vanuit willekeur te werken. Regels spreken elkaar tegen.

Buiten roken

Een voorbeeld: een kroeg heeft een terrasvergunning tot middernacht. Gasten moeten buiten roken. Anderhalve meter was niet belangrijk volgens een agent in burger. Wie na middernacht buiten wil roken moet wel zitten. Voor gebruik van een terras ná vergunningstijd wordt een boete uitgedeeld. Een dure grap dus. Is dat wat ons moet redden? Is iemand zittend minder besmettelijk dan staand? Als anderhalve meter niet belangrijk is, waarom is de capaciteit van mijn café dan met twee derde verminderd?

Als de controlerende macht volkomen langs de noodverordening leeft, waarom zou de horeca dan zijn verantwoordelijkheid nemen? Omdat het ons de kop kost. Omdat wij de boete krijgen. Niet de gasten. Niet premier Rutte, die niet snapt hoe het coronabeleid drukt op gestreste horecamensen die onder de voet worden gelopen door gasten en boa’s.

Voor nazi uitgemaakt

Ik daag de heer Rutte uit om een vrijdagavond bij mij achter de bar te helpen. Dan kan hij met eigen ogen zien hoe het gaat. Dat mensen thuis gezellig afspreken om vervolgens in de kroeg krampachtig uit elkaars buurt te blijven. Hoe chagrijnig je wordt voor nazi te worden uitgemaakt omdat je opgelegde regels na probeert te leven. Hoe klandizie wegblijft door regelgeving die de sfeer totaal gesloopt heeft. En hoe je omzet en je capaciteit om op eigen benen te staan per week slinkt.

Ik wil hem voorleggen dat er andere manieren zijn. Dat ik alle respect heb voor hem in zijn functie. Dat hij zich blindstaart op anderhalve meter, die niet wordt gehandhaafd door de controlerende macht. Een maatregel die niet alleen de doodsteek is voor de horeca, maar ook oneerlijk genoeg alleen voor de horeca geldt.

Ik wil hem laten weten dat ik ideeën heb over hoe het wél kan. Met een maximaal aantal gasten binnen, maar zonder de anderhalve meter. Mark Rutte, als je dit leest, je bent van harte welkom om eens te kijken hoe wij ten onder gaan aan het naleven van ‘jouw’ regels, door het willekeurige beleid van lokale regelgevers en door overenthousiaste boa’s.

Uiteraard bied ik je dan een drankje aan. Zittend. Op gepaste afstand.

Lees ook:

Horeca zet kort geding door: ‘Deze situatie is onhoudbaar, we missen perspectief’

Ondanks de plotse toename van het aantal coronabesmettingen, zet Koninklijke Horeca Nederland het kort geding tegen de Nederlandse Staat door. De brancheorganisatie wil dat de maatregelen die gelden in de horeca gelijk worden getrokken met de regels die elders gelden.

Feestende jongeren zijn een risico voor volksgezondheid en ‘een beetje Russisch roulette’

Jongeren feesten weer en gaan op vakantie, en vergeten daarbij de anderhalve meter. Dat stemt deskundigen bezorgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden