null

Lezersreacties

Kom in verzet tegen nepproces Aung San Suu Kyi

Redactie Trouw

Akkerman

Het betoog van Stevo Akkerman (Trouw, 6 december) kan ik voor een groot deel onderschrijven, vooral waar het gaat om de gevolgen van 2G en een vaccinatieplicht. En ook wat betreft de paradox dat juist liberale partijen bereid lijken fundamentele rechten aan de kant te schuiven. Maar zijn betoog veronderstelt een haast mechanische relatie tussen de vrijheid van de één (om een medische handeling te weigeren) en code zwart voor een ander. Daarmee gaat hij voorbij aan factoren als de capaciteit van de zorg, de afnemende effectiviteit van de vaccins en de grote verschillen in risico om ernstig ziek te worden. Het gebied waar we ons bevinden kent zo veel grijstinten dat opzijzetten van grondrechten nooit de oplossing mag zijn.

Fokko Minnema, Almere

Commentaar

De leiding moet in beweging komen, concludeert het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 6 december) na een informatieve reeks over de zorgelijke situatie van de rooms-katholieke kerk. Zou het echt zo zijn dat de crisis te wijten valt aan een kerkleiding die vernieuwing tegenhoudt, terwijl parochianen wel willen? Ook voor een protestant is dat een wel erg grove versimpeling van een complexe werkelijkheid.

Eelco van der Veer, Ferwert

Myanmar

Inmiddels is bekend dat na een nepproces het democratisch gekozen ­regeringshoofd Aung San Suu Kyi veroordeeld is tot vier jaar gevangenisstraf. Ongehoord dat de militairen de macht grepen en tegendemonstranten gevangennemen of zelfs doden, 1300 meldingen daarvan reeds. Waarom doen de andere regeringsleiders niets? Een beetje meer actie lijkt mij op zijn plaats.

Charlotte Luijerink, Den Haag

Gesprek

De analyse van Van der Putten en Both (Lezersreacties, 3 december) over de babylonische spraakverwarring van het klimaatbeleid van Den Haag is correct. Maar het proces achter de oplossing laten ze onbenoemd: hoe organiseer je een gesprek waarin burgers, boeren en bedrijven de kans krijgen samen tot een oplossing te komen? Op een aparte plek en met een nieuwe instantie kunnen ze tot een gedeelde visie komen. Een grondbank kan gronden verwerven en democratisch uitzetten vanuit deze visie. Zo’n bank zet de samenleving en bedrijven in hun kracht om samen tot een oplossing te komen. Dat biedt perspectief. Wij boeren willen wel.

Chris van Bruggen (25), melkveehouder Hoornaar

Geen letter

Een oproep (Lezersreacties, 30 november) om een chocoladeletter aan de deur te hangen voor bezorgers van Trouw. Zaterdag heb ik weer de kranten bezorgd. Naast Trouw, ook AD, Telegraaf, Volkskrant, NRC, FD, ND en Gelderlander. Ongeveer 180 kranten ingestoken en bezorgd. Daarna ging ik aan de koffie met de krant ernaast. Ik smul van een zelfgekochte chocoladeletter. Ik heb geen enkele letter gezien, bij welke brievenbus dan ook. Toch wenste ik op zaterdag alle lezers een fijn Sint Nicolaasfeest.

Annemarie Santifort, Renswoude

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden