CommentaarDefensie-uitgaven

Kom de Navo-beloftes na en investeer in defensie

null Beeld

De vier commandanten van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee luidden eind vorige week in deze krant gezamenlijk de alarmbel over de zorgwekkende staat van de krijgsmacht. Zo kan volgens de krijgsmachtbazen de helft van de marineschepen niet uitvaren vanwege gebrekkig materieel en personeelstekorten. Ook kunnen jachtvliegtuigen niet worden ingezet voor snelle interventies en is er grote noodzaak meer IT-specialisten aan te trekken voor de permanent doorlopende cyberwars.

Het zijn, zeggen de commandanten, slechts voorbeelden van het achterstallige onderhoud dat maakt dat Nederland ‘internationaal een klaploper is’. “We zijn de onderpresteerders in de Navo, terwijl iedereen weet hoe rijk we zijn”, aldus luitenant-generaal Martin ­Wijnen. Dit zijn niet-misselijke, vrijwel nooit te horen uitspraken van de hoogste militairen. Het geeft duidelijk aan hoe ernstig zij de situatie inschatten.

Gezamenlijk pleiten de commandanten voor forse extra investeringen in de krijgsmacht komende jaren, waarbij het doel moet zijn de Navo-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te halen. Nederland zit al jaren op 1,4 procent en bungelt daarmee onderin de ranglijst van 27 lidstaten. Al ­vaker is uitgesproken dat Nederland meer moet investeren en sinds 2014 ­gebeurt dat ook. De defensiebegroting groeide van 8 naar 11 miljard euro, maar volgens de commandanten moet er nog eens 4 miljard euro bij om alleen al het gemiddelde te halen dat Navo-lidstaten uitgeven (1,8 procent van het bbp).

Het geopolitieke dreigingsbeeld is ook van belang

Het pleidooi van de chefs van de krijgsmacht klinkt niet onredelijk. Beloftes in Navo-verband moet je na­komen. Dit wordt gelukkig hier erkend, maar tot nu toe voornamelijk op papier. Hierbij is het geopolitieke dreigingsbeeld van belang. Rusland vormt in toenemende mate een destabiliserende, dreigende factor in Europese verhoudingen. China investeert miljarden in zijn defensiecapaciteiten. En het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven een uitgestrekt mijnenveld, dat eens in de zoveel tijd ergens tot ontploffing komt.

Als Europa, maar vooral de Europese Unie, in die geopolitieke verhoudingen een vuist wil maken, dan zullen de lidstaten fors moeten (blijven) investeren in gevechtskracht. Waar samengewerkt kan worden, bijvoorbeeld door taakspecialisatie, moet dat nog meer worden bevorderd dan nu al het geval is. Een echt Europees leger blijft echter vooral een wens zolang lidstaten bevoegdheden over de inzet van wapens niet overdragen aan een gezamenlijk Europees commando. Maar iedere geloofwaardige samenwerking van Nederland met bondgenoten, Europees of trans-Atlantisch, staat of valt hoe dan ook met de Nederlandse bereidheid om meer te investeren in gevechtskracht.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden