Koester Piet en hoor de bezwaren aan

Kinderen tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum. Beeld ANP

Niemand kan de discussie over Zwarte Piet ontlopen. Want die is belangrijk, zegt kinderboekenschrijfster Henna Goudzand Nahar.

Met name Amsterdam en Rotterdam, las ik, brengen verandering aan in het uiterlijk van Piet maar de meeste gemeenten houden Piet bij de intocht zwart of bruin. Regelmatig wordt mij gevraagd of ik wel een mening durf te hebben over deze kwestie.

Dat zijn mensen die niet weten dat ik met een illustratrice een prentenboek voor jong en oud schreef over dit onderwerp ('De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas').

In dit boek heb ik op speelse wijze geprobeerd de kwestie Zwarte Piet te bekijken vanuit het perspectief van zwart en wit.

Als kinderboekenschrijver voelde ik me enigszins verplicht me met dit onderwerp bezig te houden. Mijn beroepsgroep geeft, met scenarioschrijvers, televisiemakers van kinderprogramma's en anderen, richting aan dit feest.

Daarnaast: ik ben geboren in Suriname, dat toen nog onderdeel was van het Koninkrijk der Nederlanden. Het sinterklaasfeest is onderdeel van mijn cultuur en dat geldt voor haast alle actievoerders (en hun ouders), iets wat ik niet vaak terughoor in de discussie.

De emoties om het sinterklaasfeest niet aan een discussie te willen onderwerpen, hier aan de Noordzee, kan ik overigens wel navoelen. Sinterklaasfeest, kerstfeest en Koningsdag zijn de drie belangrijkste feestdagen in Nederland.

Dat zijn er niet veel. Daarom zijn ze omgeven met gezins- en familietradities en heeft een ieder bergen herinneringen aan deze dagen. Het willen koesteren van het sinterklaasfeest maakt iemand daarom nog niet tot een racist. Dat is een te makkelijke benadering.

Krompratende zwarte

Toch ontslaat de gehechtheid aan deze traditie mijns inziens niemand van de plicht de bezwaren tegen de figuur van Zwarte Piet serieus te nemen. Zouden kinderboekenschrijvers niet moeten proberen de angel uit de discussie te halen?

Het was onze collega-schrijver Jan Schenkman, die in 1850 in een sinterklaasboek een zwarte knecht introduceerde. Deze figuur werd vervolgens steeds karikaturaler. Je zag hem ook terug in het tijdschrift Sjors en Sjimmie met daarin de slimme witte en de domme krompratende zwarte.

Moeten we ons daarom verbazen over de oerwoudgeluiden in voetbalstadions? Ik kijk er niet van op dat juist zwarte jongeren die hier geboren en getogen zijn, zich druk gingen maken over de figuur van Zwarte Piet.

Niet overbodig

Zijn er dan geen belangrijker zaken dan Zwarte Piet, hoor je vaak. Kwesties als hongersnood maken mijns inziens de vragen rond de persoon van Zwarte Piet niet overbodig.

Integendeel. Zwarte mensen in Europa krijgen al snel racistisch getinte uitingen naar het hoofd geslingerd als ze een mening verkondigen of iets doen dat bij sommige witte mensen niet goed valt. 'Kankernegerin, kankeraap, ga lekker je boom in', beet een witte jongeman kort geleden een zwarte houdster van een eettent in Hilversum toe, waarvan een filmpje op YouTube getuigt.

Er leven in Europa minder prettige denkbeelden over zwarte mensen.

Je hoort regelmatig dat volwassen witte Nederlanders als kind juist Zwarte Piet koesterden en niet Sinterklaas. Ondanks de liefde voor deze zwarte figuur blijft het negatief gedachtengoed rond zwarte mensen echter wijd verbreid.

De associatie tussen Afrikaanse afkomst en Zwarte Piet bestaat. Vele zwarten hebben dit ervaren. Een moeder gaf dat pas op Facebook toe. Haar kind noemde een zwarte man, op een blauwe maandag, Zwarte Piet.

Daarom denk ik dat wij de discussie over de figuur van Zwarte Piet niet meer uit de weg kunnen gaan.

Lees ook: Zal de discussie over Zwarte Piet ooit beslecht worden?

Lees ook: Zwarte Piet is een belediging

Lees ook: Zwarte Piet verdeelt stad en ommeland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden