null Beeld RV
Beeld RV

OpinieZorg

Koester álle verpleegkundigen - en maak geen onderscheid tussen hbo en mbo

De introductie van een nieuw soort verpleegkundige zaait onnodig diepe verdeeldheid, vindt Erik Zwart, bestuurder van een ­ouderenzorgorganisatie.

Minister Bruins van ­medische zorg wil in een nieuwe wet onderscheid maken tussen hbo-opgeleid en mbo-opgeleid personeel. Dit wetsvoorstel zaait diepe verdeeldheid in de beroepsgroep, waar we op dit ogenblik iedere verpleegkundige zo hard nodig hebben. Het wordt tijd dat er naar de beroepsgroep zelf geluisterd gaat worden.

Ik ben in 1984 gediplomeerd in het, wat mij betreft, mooiste vak dat deze wereld heeft voortgebracht: verpleegkundige. Ik ben opgeleid via de hbo-v. Na mijn diplomering viel me al snel op dat het aanvangssalaris van mijn broer (hij volgde een hbo-technische opleiding) bijna twee keer zo hoog was als dat van mij. Door veel nacht-, avond- en weekenddiensten te draaien, kon ik dit nog enigszins compenseren. Ik heb echter snel afgeleerd om me druk te maken om deze verschillen. Ik genoot van het werk dat ik deed: als verpleegkundige in de psychiatrische hulpverlening. Ook viel op dat inservice-, mbo- en hbo-opgeleiden dezelfde taken mochten uitoefenen.

Ik heb altijd begrepen dat er verschillende leerstijlen zijn. Zo zijn er mensen die het best hun vaardigheden verbeteren vanuit de theorie, en er zijn mensen die dit doen door hun handen uit de mouwen te steken. Alle Nederlandse zorginstellingen zijn uitstekend in staat om hun verpleegkundigen te toetsen op hun vaardigheden, ongeacht de leerroute die ze hebben gevolgd. The proof of the pudding is in the eating en beide leerstijlen sluiten al jaren op elkaar aan.'

Een verpleegkundige brengt een infuus aan. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil met de Wet BIG II twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleide en een voor mbo-opgeleide verpleegkundigen. Dit zorgt voor onrust onder ziekenhuispersoneel.  Beeld ANP
Een verpleegkundige brengt een infuus aan. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil met de Wet BIG II twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleide en een voor mbo-opgeleide verpleegkundigen. Dit zorgt voor onrust onder ziekenhuispersoneel.Beeld ANP

Schoolbanken

Maar nog altijd zijn er mensen die meer waarde hechten aan een diploma dan aan de uitvoering in de praktijk. Als beginnend hbo-v’er heb ik toch echt moeten leren van al die collega’s die het vak niet in de schoolbanken hebben ­geleerd, maar vanuit de dagelijkse praktijk. En toen we eenmaal begonnen met het maken van zorgplannen en een meer methodische aanpak gingen hanteren in onze begeleiding, leerden zij weer van mij. We vulden elkaar prima aan. Ik durf echt niet te zeggen wat er nu meer waard is in de dagelijkse praktijk. Wat echt belangrijk is, is de manier waarop we samenwerkten en bereid waren om van elkaar te leren.

Er komt een nieuwe verpleegkundige, de regieverpleegkundige. Hbo-opgeleide verpleegkundigen die na 2012 hun opleiding hebben afgerond, kunnen zich zo registreren. Alle andere verpleegkundigen zijn dan van een andere, lagere categorie. De hbo-opgeleiden met een diploma van voor 2012 moeten een toets afleggen om te laten zien dat ze aan de eisen voldoen. De inservice- en mbo-opgeleiden moeten een aanvullende opleiding volgen, ook als ze al jaren naar tevredenheid hun vak uitoefenen. Opeens wordt het wél belangrijk: hbo, mbo, inservice... En opeens is de beroepsgroep tot op het bot verdeeld.

Nog even dit. Al een kleine twee jaar doen zorginstellingen en opleidingen er alles aan om personeel te werven. Als we de scenario’s moeten geloven, moet vanaf nu één op de vier schoolverlaters zich laten scholen tot verzorgende of verpleegkundige. We komen nu al handen tekort en dat wordt er niet beter op. De gemiddelde leeftijd van de beroepsgroep is relatief hoog, zeker in de thuiszorg en verpleeghuizen. De meeste verpleegkundigen hebben hun opleiding voor 2012 gedaan. Juist die mensen die we nu zo ontzettend hard nodig hebben en die we moeten koesteren. Zij zijn woest over de voor hen bedachte plannen en dreigen nu massaal af te haken.

Ik maak me daarom grote zorgen.

Lees ook:

Verplegen leer je in de praktijk, maar waar is die gebleven in het onderwijs?

De praktische kant van het vak verpleegkunde dreigt uit het zicht te verdwijnen, zo waarschuwt Debby Blommaert, verpleegkundige met als specialisatie oncologie.

Zorg in de zomer: geen bedden meer en korter douchen door personeelstekort

Het structurele tekort aan zorgpersoneel leidt deze zomer tot nog meer problemen dan vorig jaar, zeggen verpleegkundigen. De stress neemt toe, blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden