Opinie

Knuffelen, theedrinken: ja hoor, het werkt echt

Marokkaanse jongeren brengen een bezoek aan Kamp Westerbork. Beeld anp
Marokkaanse jongeren brengen een bezoek aan Kamp Westerbork.Beeld anp

Islamitische jongeren zijn van hun vooroordelen over joden af te helpen. De 'boosdoeners' worden al gauw een rolmodel.

Met niet mis te verstane uitspraken over joden hebben drie Turkse jongens uit Arnhem de antennes voor antisemitisme in Nederland weer op scherp gezet. De afgelopen weken zijn, met name vanwege deze uitspraken, de contacten tussen islamitische en joodse werkers met die jongeren nog eens extra onder de loep genomen.

Er is maar één manier om antisemitisme bij de wortel aan te pakken en dat is door contacten te leggen. Het enige wat een jood kan overtuigen dat niet iedere moslim hem haat en wat een moslim kan bewegen anders te denken over joden dan dat zij zwendelaars of bezetters zijn, is hen met elkaar in contact te brengen.

''Nu weet ik wat stoer doen is"
Wij horen het alweer op ons afkomen. "Daar heb je ze weer, de knuffelaars, de theedrinkers." Ja, knuffelaars en theedrinkers. En dat is goed. Het zijn niet anders dan gesprekken geweest die Marokkaanse jongeren ertoe hebben gebracht een joodse begraafplaats in Amsterdam op te knappen. Het is het gesprek en het contact dat ervoor heeft gezorgd dat een moslim, die over een jood alleen maar wist dat je de rechterarm opsteekt en 'Sieg Heil' roept, in het Anne Frankhuis kijkt naar de beelden van de moedige Miep Gies. En dan over deze moedige hulpverleenster van de familie Frank zegt: "Nu weet ik wat stoer doen is".

De 'boosdoeners' met wie wij de eerste gesprekken hebben, die gaandeweg leren wat een jood of een moslim is, worden vanzelf rolmodel. En dat wordt al heel gauw zichtbaar in de leefomgeving van familie en school.

Natuurlijk kun je dit niet alleen bereiken. Een heel belangrijke factor is de rol van de eigen organisaties, de synagogen en de moskeeën, de docenten en de jongerenwerkers, en natuurlijk de opvoeders. Zij zijn diegenen die de rolmodellen moeten ondersteunen. Het is onze ervaring van de laatste jaren dat dit de manier is waarop het werkt.

Gezamenlijk optrekken schept kansen
'Theedrinken en knuffelen' genereert geen fondsen voor diepgaande studies of grootse projecten. Wel toont het onze jongeren hoeveel overeenkomsten er zijn tussen moslims en joden. Het toont hun dat gezamenlijk optrekken kansen schept voor beiden.

Wij hebben het over kwetsbare jongeren die vaak een moeizame plek hebben vanuit de thuis- of schoolsituatie. Kinderen wier toekomst sterk afhankelijk is van de kansen die de samenleving ze biedt. Aan lobbygroepen hebben deze jongeren niets. Wel aan persoonlijke aandacht en stimulans. Gelukkig zijn er velen die het dagelijks contact met deze jongeren hebben, die onze visie delen en op deze manier toekomstgericht met hen aan het werk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden