Opinie

Kloof tussen vrouwen onderling is groot

Beeld ANP

Als het gaat over de staat van de vrouwenemancipatie berichten de Nederlandse media overwegend positief. Terwijl SCP en CBS helemaal geen goed nieuws hebben over de positie van laagopgeleide vrouwen. Kijk eindelijk eens goed naar de cijfers, houdt Marlieke van den Tillaar, stagiair van de Wiardi Beckman Stichting, het Nederlandse journaille voor.

De onlangs verschenen emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Voor sommigen, ook voor Trouw, geeft het document reden tot optimisme vanwege de schijnbaar verbeterde arbeidsmarktpositie van vrouwen. 

Meer vrouwen nemen deel aan de arbeidsmarkt en zij werken een groter aantal uren per week. Vrouwen zijn hoger opgeleid en het aantal vrouwen in de top is gestegen. De conclusie is dat emancipatie gestaag vordert, met als kanttekening dat het proces vrij traag verloopt. Deze kritisch-positieve boodschap is populair onder journalisten.

Maar een aandachtige bestudering van de eerste paragraaf van het rapport maakt duidelijk dat het SCP en het CBS nog een boodschap hebben willen overbrengen: de kloof tussen vrouwen onderling wat betreft onderwijsniveau is relatief groot en wordt bovendien niet kleiner. Met name het verschil in economische zelfstandigheid tussen hoog- en laagopgeleide vrouwen springt in het oog. 

Terwijl veel journalisten de positieve boodschap van een gemiddelde stijging van 58 procent naar 60 procent economisch zelfstandige vrouwen verheugd verkondigen, gaat achter dit percentage een ongelijkheid schuil die laat zien dat ‘de vrouw’ niet bestaat. Waar 80 procent van de hoogopgeleide vrouwen economisch zelfstandig genoemd kan worden, geldt dit voor slechts 31 procent van de laagopgeleide vrouwen. Een lage arbeidsmarktparticipatie en betrekkelijk korte arbeidsduur liggen hieraan ten grondslag. Deze zwakke arbeidsmarktpositie levert problemen op wanneer een vrouw er alleen voor komt te staan. De kans is dan groot dat zij in de bijstand belandt.

Doordat het emancipatiedebat in de Nederlandse media gevoerd wordt door ‘de vrouw’ af te zetten tegen ‘de man’, vallen de verschillen tussen vrouwen onderling weg, terwijl juist deze verschillen belangrijke vragen uitlokken. Bijvoorbeeld: is het wenselijk dat de arbeidsparticipatie van laagopgeleide vrouwen toeneemt, en zo ja, hoe gaan we daarvoor zorgen? Of: welke mogelijkheden hebben laagopgeleide vrouwen om een betere arbeidsmarktpositie te verwerven?

Hoezeer het emancipatiedebat ook een thema is dat met name hoogopgeleide vrouwen bezighoudt, het onderwerp van discussie zou zich niet moeten beperken tot de thema’s die louter in hun leefwereld van belang zijn.

Lees ook:

Emancipatiemonitor: meer vrouwen zijn zelfstandig, maar er valt nog veel te winnen.

Vrouwen werken vaker en meer uren, en het aandeel economisch zelfstandige vrouwen is gestegen van 58 naar 60 procent. Dat melden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in hun tweejaarlijkse rapport over de stand van de emancipatie van vrouwen in Nederland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden