De vraag van Monic

Klimaatvriendelijk leven, daar word je vrolijk van

Uit de vele lezerstips over klimaatvriendelijker leven spreekt vooral plezier. En verduurzamen levert vaak ook geld op. 

Stap voor stap

Mijn vrouw en ik proberen iedere maand één ding te verduurzamen. Het kost ons weinig moeite en ook weinig geld. Voor ons is dit stap voor stap verduurzamen de oplossing. Vroeger vond ik duurzaamheid veel te groot. In de afgelopen drie jaar hebben we nu dus zo’n 36 grote en kleine keuzes gemaakt. Zo hebben wij zonne­panelen, maar ook onze vloer (zelf) ­geïsoleerd. Wij zijn minder vlees gaan eten en kiezen standaard voor zuivel met drie sterren. We zijn andere schoonmaakmiddelen en andere cosmetica gaan gebruiken. Het geeft energie om te zien hoe onze koelkast van inhoud verandert zonder dat dit veel geld kost.
Gert-Jan Smit, Ede

Uitlachen

Vijf jaar geleden (en inmiddels 90.000 km verder) kochten wij onze 100 procent elektrische auto. Onze drie kinderen (en kleinkinderen) lachten ons toen uit met onze 100 km actieradius, maar inmiddels zijn wij een ware duurzame familie geworden.
Désirée Jacobs Beek, Ubbergen

Onvrede

Als ouders van vijf hoogopgeleide kinderen die volop vliegreisjes maken en niet meer met de hand willen afwassen, maken ook wij ons grote zorgen over de aarde en het milieu. Voorleven blijkt onvoldoende, integendeel; we worden eerder uitgelachen dat wij geen wasdroger of vaatwasser gebruiken en dicht bij huis vakantie vieren. Onze ‘vintage’ inrichting roept ook onvrede op en het feit dat we niet dagelijks douchen maar de wasbak gebruiken en graag sober en verantwoord koken is niet meer van deze tijd, zeggen ze. Wat doen wij verkeerd?
Remi en Bernadette Verhagen, Venlo

Klimaatgesprek

Mijn man en ik zijn onlangs gestart met een klimaatgesprek in Krimpenerwaard. Wij kunnen voor ons gevoel meer doen om onze voetafdruk te verminderen en hadden het idee dat een groep daarin stimulerend kan werken. En dat is ook zo. We merken in dat gesprek dat je veel te kiezen hebt op veel leefgebieden.
Beppie van der Waal, Schoonhoven

Douchekop

In een groot buitenlands hotel viel het mij op dat de douchekop heel laag aan de wand opgehangen was. Bij navraag kreeg ik als antwoord dat je dan niet onder het stromende water kan staan zonder de douchekop in een hand te nemen. Zo douche je meestal korter dan als je er gewoon onder kunt staan.
Theo Roelofs, Rotterdam

Cv-ketel

Ik heb kort geleden een prijs gewonnen: ‘Centrale Verwarming op orde’. Dat staat voor het juist (laten) inregelen van je cv-installatie om max. 20 procent gas te besparen en dus CO2-uitstoot te beperken. De meeste ­geplaatste cv-ketels staan nog in de ­fabrieksinstelling. Beter inregelen is nummer 1 qua energiebesparing en met de kortste terugverdientijd.
Dirk Beugelaar, Hilversum

Vriendin

Ik (man alleen) red het klimaat door de verwarming gemiddeld op 17,5 graden te houden. Als m’n vriendin komt gaat ie op 19 graden.
David von Chrismar, Groningen

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden