CommentaarRepresentatie

Kleur komt niet vanzelf in de Kamer

De Tweede Kamer is te wit, stellen oud-­Kamerleden die zelf een migratieachtergrond hebben. Ze deden deze week in Trouw aan alle partijen een oproep om bij het samenstellen van de kieslijsten voor de komende verkiezingen erop te letten dat daar meer kandidaten op staan ‘van kleur’, zoals dat heet. Er zijn geen volksvertegenwoordigers meer met een Surinaamse, Antilliaanse of Molukse achtergrond. Ze zijn verdwenen en specifiek op dit kenmerk niet vervangen. Wel telt de Tweede Kamer veertien leden met een ­Marokkaanse of Turkse familie. Een verschuiving, maar die heft dat gesignaleerde verlies niet op.

Het koloniale verleden van Nederland speelt een rol in de maatschappelijke discussie over alledaags racisme en over de manier waarop Nederland met dat verleden omgaat. Die thema’s zullen ook de komende tijd aan de orde blijven. Alleen al daarom is het van belang dat er Kamerleden zijn met een familiegeschiedenis die zich in de voormalige koloniën heeft afgespeeld.

Ook voor volksvertegenwoordigers van Marokkaanse of Turkse komaf is alledaags racisme een belangrijk thema. Zij staan voor de belangen van de groeiende groep burgers met deze migratieachtergrond. Het gaat om een substantieel deel van de bevolking waarvoor rolmodellen in de politiek belangrijk zijn.

Nieuwe Surinaamse, Molukse of Antilliaanse Kamerleden komen er niet vanzelf. Dat is wel duidelijk geworden uit de ervaring met de moeizame en trage toename van het aantal vrouwen in de Tweede Kamer. Dat zijn er nu 48, maar liefst 16 minder dan tien jaar geleden. Ook die terugloop is zomaar gebeurd.

Het zou een teken kunnen zijn van voortschrijdende emancipatie dat de aandacht voor een evenwichtig aandeel van vrouwen in de Kamer verslapt is. Emancipatie is nooit afgerond. Kennelijk is het geen kwestie van een paar jaar flink de boel monitoren en daarna weer gewoon doorgaan, zonder speciale aandacht voor een diverse samenstelling van de Kamer. Die aandacht is en blijft altijd nodig. Net zo min als verkeerslichten afgeschaft kunnen worden indien iedereen zich aan de regels houdt, kan alertheid op de weerspiegeling van verschillende bevolkingsgroepen in de Kamer echt stoppen. De oproep van de oud-Kamerleden is dan ook nodig. Dit betekent ook dat burgers die de ­eigen groep niet of nauwelijks terugzien in de Kamer, verantwoordelijkheid moeten nemen en alert moeten zijn op politiek talent in hun omgeving.

De Kamer kan uit de ervaringen van oud-Kamer­leden met een andere achtergrond de les trekken dat aan nieuwe volksvertegenwoordigers met een migratie-achtergrond geen hogere of andere eisen gesteld mogen worden. Want dat is wel gebeurd en dat werkt als ­mechanisme tegen meer diversiteit in de Kamer.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden