Winkels, horeca en kleine producenten kunnen met deze rente niet investeren, waarschuwt Mark Laagewaard, algemeen directeur van CrowdAboutNow.
Nu de inflatie effecten krijgt op het rentebeleid, wordt pijnlijk duidelijk welke groep er aan het kortste eind trekt: het midden- en kleinbedrijf. Dat zijn de winkeliers, de restauranthouders, de kleinschalige producenten die onze dorpen en steden aantrekkelijk houden. De stijgende rente en aangescherpte vraag naar zekerheden treft namelijk vooral de leningen tot 250.000 euro, en daar maken juist zij gebruik van.
Banken hebben al langer geen oog voor deze groep. Daardoor moeten ondernemers wel kiezen voor flitskredieten waarbij de totale leenkosten kunnen oplopen tot 40 procent. Zo raken zij de ruimte kwijt om te investeren in zaken die geen directe financiële winst opleveren. Investeren in verduurzaming of innovatie gaat dus niet, laat staan dat je als ondernemer kunt experimenteren. Terwijl juist het kleinbedrijf onze straten kleurt en vernieuwing brengt in de maatschappij. Dat maakt de zorgwekkende financiële situatie van deze ondernemers een probleem van ons allemaal.
Aanbod dreigt te verschralen
Het is van groot belang dat we als samenleving naast het kleinbedrijf gaan staan. We moeten laten zien dat hoge rentes niet altijd nodig zijn, wanneer ondernemers maatschappelijke waarde teruggeven. Grootbanken bieden in dit opzicht te weinig flexibiliteit. Zij houden vast aan hun bestaande spreadsheets: maatwerk voor kleine financieringen is voor hen niet rendabel.
Hier ligt een verantwoordelijkheid voor alternatieve financiers. Zij kunnen voorwaarden laten passen bij de omvang en maatschappelijke bijdrage van deze bedrijven. Als dat niet gebeurt, verschraalt het aanbod. Dan bepalen ketens en bedrijven die doorgeslagen winstmaximalisatie nastreven ons straatbeeld.
Risico's nemen
Het doet denken aan 2014, toen boekhandelketen Polare failliet werd verklaard en vele lokale boekhandels dreigden te verdwijnen. Via crowdfunding financierden mensen deze boekhandels toch, tegen haalbare voorwaarden en ondanks het risico dat hun boekhandel het niet zou redden of zij hun geld zouden verliezen. Deze mensen kopen daar tot op de dag van vandaag hun boeken en deze winkels leveren nog altijd een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij.
We moeten kiezen: laten we ons kleinbedrijf verschralen, of staan we klaar om deze ondernemers te ondersteunen en zijn we bereid om de risico’s te nemen? Want juist deze kleine ondernemers, hebben lokaal de meeste impact.
Lees ook:
Onder Nederlandse bedrijven geldt weer het recht van de sterkste, het aantal faillissementen stijgt
Nu de coronasteun is afgebouwd, neemt het aantal faillissementen weer toe. Voor de ondernemers is dat vervelend, maar voor de economie best gezond.