opinie

Kinderziektes kan je als volwassene ook nog krijgen, en zo onschuldig zijn die niet

Een jong meisje krijgt een prik, archieffoto. Beeld Anp

Ouders, wees verstandig en laat je kinderen vaccineren, bepleit Gerda Geluk, lezer uit Nootdorp.

Hans Voerknecht bagatelliseert de gevolgen van ‘onschuldige’ kinderziektes en ondersteunt dat met statistische gegevens van voor 1976 (Opinie, 13 mei). Ik ben een eenvoudige leek, maar mij lijkt de situatie van nu onvergelijkbaar met die van 40 of 50 jaar geleden, toen kinderen nog niet op jonge leeftijd in grote groepen naar kinderdagverblijven gingen en mensen niet een paar maal per jaar de hele wereld rondvlogen.

Zelf ben ik geboren in 1954 en de dramatische gevolgen van rodehond voor prinses Juliana en haar dochter Marijke/Christina kent iedereen van mijn generatie. Toen ikzelf begin jaren tachtig een kinderwens kreeg, heb ik mij dan ook op advies van de huisarts laten vaccineren tegen rodehond en ik was zeker niet de enige.

Het is een onderbelicht aspect van de vaccinatiediscussie dat je ‘kinderziektes’ ook op volwassen leeftijd kunt krijgen, met soms ernstige gevolgen. Zelf kreeg ik op mijn 20ste de bof en op mijn 35ste voor de tweede maal waterpokken. Door de bof kreeg ik een lymfeklierontsteking en daarvan ben ik vier weken verschrikkelijk ziek geweest. Tegen de ‘onschuldige’ waterpokken kun je niet eens gevaccineerd worden. Mijn kinderen speelden allang weer buiten, ik lag veertien dagen met koorts in bed. Het zijn de enige keren in mijn leven geweest dat ik echt ziek was.

Wetenschappelijk bewijs

Ouders, gebruik je verstand en laat je kinderen vaccineren. Voor nu en voor later, voor jezelf en anderen. Laat je niet wijsmaken dat ‘kinderziektes’ altijd onschuldig zijn en zelfs de gezondheid en weerstand bevorderen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Graag geef ik ook nog de wijsheid van mijn inmiddels overleden vader door. Hij kwam uit een milieu, waarin de poliovaccinatie om religieuze redenen ter discussie stond. Aan tegenstanders vroeg hij dan altijd of ze wel hun huisdieren en hun vee lieten vaccineren tegen ziektes. Meestal werd het dan stil.

Lex Oomkes is deze week met vakantie

Lees ook

Alle opwinding over mazelen strookt niet met de cijfers

Alle opwinding over mazelen strookt niet met de statistische feiten over de sterftegevallen, betoogt Hans Voerknecht, lezer uit Pijnacker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden