Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kinderziektes kan je als volwassene ook nog krijgen, en zo onschuldig zijn die niet

Opinie

Gerda Geluk

Een jong meisje krijgt een prik, archieffoto. © Anp
opinie

Ouders, wees verstandig en laat je kinderen vaccineren, bepleit Gerda Geluk, lezer uit Nootdorp.

Hans Voerknecht bagatelliseert de gevolgen van ‘onschuldige’ kinderziektes en ondersteunt dat met statistische gegevens van voor 1976 (Opinie, 13 mei). Ik ben een eenvoudige leek, maar mij lijkt de situatie van nu onvergelijkbaar met die van 40 of 50 jaar geleden, toen kinderen nog niet op jonge leeftijd in grote groepen naar kinderdagverblijven gingen en mensen niet een paar maal per jaar de hele wereld rondvlogen.

Lees verder na de advertentie

Zelf ben ik geboren in 1954 en de dramatische gevolgen van rodehond voor prinses Juliana en haar dochter Marijke/Christina kent iedereen van mijn generatie. Toen ikzelf begin jaren tachtig een kinderwens kreeg, heb ik mij dan ook op advies van de huisarts laten vaccineren tegen rodehond en ik was zeker niet de enige.

Op mijn 35ste kreeg ik voor de tweede maal waterpokken en lag ik twee weken met koorts in bed

Het is een onderbelicht aspect van de vaccinatiediscussie dat je ‘kinderziektes’ ook op volwassen leeftijd kunt krijgen, met soms ernstige gevolgen. Zelf kreeg ik op mijn 20ste de bof en op mijn 35ste voor de tweede maal waterpokken. Door de bof kreeg ik een lymfeklierontsteking en daarvan ben ik vier weken verschrikkelijk ziek geweest. Tegen de ‘onschuldige’ waterpokken kun je niet eens gevaccineerd worden. Mijn kinderen speelden allang weer buiten, ik lag veertien dagen met koorts in bed. Het zijn de enige keren in mijn leven geweest dat ik echt ziek was.

Wetenschappelijk bewijs

Ouders, gebruik je verstand en laat je kinderen vaccineren. Voor nu en voor later, voor jezelf en anderen. Laat je niet wijsmaken dat ‘kinderziektes’ altijd onschuldig zijn en zelfs de gezondheid en weerstand bevorderen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Graag geef ik ook nog de wijsheid van mijn inmiddels overleden vader door. Hij kwam uit een milieu, waarin de poliovaccinatie om religieuze redenen ter discussie stond. Aan tegenstanders vroeg hij dan altijd of ze wel hun huisdieren en hun vee lieten vaccineren tegen ziektes. Meestal werd het dan stil.

Lex Oomkes is deze week met vakantie

Lees ook

Alle opwinding over mazelen strookt niet met de cijfers

Alle opwinding over mazelen strookt niet met de statistische feiten over de sterftegevallen, betoogt Hans Voerknecht, lezer uit Pijnacker.

Deel dit artikel

Op mijn 35ste kreeg ik voor de tweede maal waterpokken en lag ik twee weken met koorts in bed