null

OpinieOverlast

Kinderen die buitenspelen? Ja, daar hoort geluid bij

Beeld

Kunnen volwassenen wat toleranter zijn, vraagt Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Jantje Beton. Spelen zonder geluid te maken kan nu eenmaal niet.

Dave Ensberg-Kleijkers

Children banned from Dutch playground for playing too loudly, kopte het Amerikaanse Fox News onlangs. Vanwege geluidsoverlast kinderen verbannen van speelplaats. Tot zover onze internationale reputatie een tolerante natie te zijn.

De berichten over een speelveldje in Nijmegen gingen de wereld over en onlangs deed de voorzieningenrechter zelfs een uitspraak over deze zaak. Deze besloot dat het speelveldje voortaan niet toegankelijk mocht zijn voor kinderen na 18.30 uur én in het weekend. Ook moesten de goaltjes worden verwijderd. De situatie in Nijmegen staat helaas niet op zichzelf.

Volwassenen geven kinderen steeds minder ruimte om lekker buiten te spelen vanwege ‘geluidsoverlast’. Als kinderen buitenspelen, gaan ze er volledig in op en maken ze vanuit enthousiasme nu eenmaal geluid. En als er meerdere kinderen gelijktijdig buitenspelen, is er meer geluid. Dat simpele feit lijken veel volwassenen ineens te zijn vergeten.

Op het bord stond: kinderen mogen niet schreeuwen of gillen

Het regent klachten over ‘geluidsoverlast’. Zoals in Breda, waar bewoners klaagden over spelende kinderen op een pannaveldje. Of in Nieuw-Lekkerland waar omwonenden van een speelpark bij de gemeente pleitten voor een geluidswal. Maar ook vorig jaar in Bergen op Zoom, waar een buurman van een logeerhuis en kliniek voor jongeren met verstandelijke beperkingen ‘het helemaal gehad had met de overlast van de kinderen die vlakbij zijn tuin spelen’. En recent nog ontstond er in Moerkapelle discussie over een bord met spelregels bij een speeltuin. Hierop stond dat ‘kinderen niet mogen schreeuwen en gillen’. Ook wilden buurtbewoners dat kinderen na 18.00 uur daar niet meer mochten spelen. En zo zijn er meer, vergelijkbare voorbeelden te noemen.

Ik vraag me bij al deze volwassenen af: hoe had u het als kind gevonden als u niet meer mocht buitenspelen in uw eigen woonomgeving?

Laten we juist blij zijn als kinderen lekker buitenspelen. Dat is gezond en maakt gelukkig. Juist nu zouden we buitenspelen eerder moeten aanmoedigen dan afremmen. Tussen 2013 en 2018 daalde het percentage kinderen dat elke dag buitenspeelt van 20 naar 14 procent. Bovendien speelt 15 procent überhaupt nooit buiten.

Ik pleit voor meer begrip van volwassenen voor de positie van kinderen. Laten we hen de ruimte geven om te kunnen spelen en spelenderwijs te genieten van het leven. En ja, daar hoort geluid bij.

Lees ook:

De buurt ergert zich aan gillende voetballertjes, Nijmegen sluit het trapveldje

Het voetbalveldje naast de Nijmeegse basisschool De Buut moet dicht van GroenLinks-wethouder Vergunst. Omwonenden klagen dat de kinderkeeltjes te veel decibellen uitstoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden