De vraag van Monic

Kijkt u nu toch wat anders aan tegen Poetin?

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld AP

Hoeveel fans zou Poetin in Nederland hebben? Na de opvallende bekentenis van Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de Navo, voelen ze zich vast veiliger om uit de kast te komen. 

Het was kortzichtig van de Navo om zo dicht te naderen tot de invloedssfeer van Rusland en de mogelijkheid van het Navo-lidmaatschap voor te houden aan landen die grenzen aan Rusland, zei hij bij Nieuwsuur. Geen wonder dat Poetin in actie kwam.

Ik heb er de kaart van het oosten van Europa eens bij gepakt. Vanaf de Oostzee tot aan de Zwarte Zee ligt een strook met vele staten en staatjes. In die strook liggen niet alleen de Baltische Staten, maar ook Oekraïne, en Moldavië. En aan de oostkant van de Zwarte Zee ligt Georgië.

Stel dat deze kaart bij een spel hoorde, zoiets als Risk. Stel ik zou mijn basis hebben in Rusland. Mijn tegenspeler, die de basis in het Westen heeft, probeert op allerlei manier om poppetjes in die strook tegen Rusland te zetten, tot zelfs aan de oostkant van de Zwarte Zee toe. Mijn killerinstinct is geactiveerd, inderdaad.

Jaap de Hoop Scheffer was van 2004 tot 2009 secretaris-generaal van de Navo. In die tijd deed het bondgenootschap aan Oekraïne en Georgië een toezegging dat ze lid zouden kunnen worden van de Navo, ooit. Kort daarna viel Rusland Georgië binnen. In 2014 'hielpen' Russische troepen de inwoners van de Krim, het schiereiland aan de noordkant van de Zwarte Zee, om zich los te maken van Oekraïne, althans in de visie van Poetin.

Onderschatting

Het is naïef geweest om louter vanuit de westerse speler naar de Russische acties in die gebieden te kijken, zegt Jaap de Hoop Scheffer nu. Hij is niet de eerste of enige die toegeeft dat het Westen Rusland onderschat heeft als serieuze speler. Ook Hans Oversloot zei dit, in een interview met Janne Chaudron en Nicole Lucas, (Trouw, 21 maart). Volgens Oversloot begrijpen 'we' Rusland niet meer omdat we geen enkele kennis meer hebben van het land en zijn blijven steken in oud vijanddenken.

Ik dacht daaraan toen ik onlangs het enthousiaste reisverhaal hoorde van kennissen die per camper naar Mongolië waren gereisd, dwars door Rusland. Dat er ver achter Moskou miljoenensteden zijn die veel moderner aandoen dan welke Nederlandse stad ook, was een grote verrassing. Niks datsja's met moestuintjes, maar brede boulevards. En de inwoners van die miljoenensteden weten veel meer van het Westen dan wij van hen, ontdekten zij in gesprekken onderweg. Wij, of in ieder geval de meeste westerlingen, zien in Poetin een gevaarlijke man die om voor ons volstrekt onbegrijpelijke redenen vermoedelijk in maart weer tot president van Rusland gekozen zal worden.

De Hoop Scheffer wil niet goedpraten wat Poetin gedaan heeft, en Oversloot wil dat evenmin. Maar wel roepen ze op tot meer begrip voor de Russische leider, die niet anders kan dan de westerse dreiging beantwoorden met tegenacties.

Ziet u reden om uw beeld van Poetin te herzien?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Lees hier meer afleveringen van 'De vraag van Monic'. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden