Commentaar

Kiezer geeft Den Haag duidelijk signaal over Europa

Inwoners van Julianadorp gaan naar de stembus ivm de Europese Verkiezingen. Beeld Jean-Pierre Jans

De kiezer heeft de over Europa tobbende Haagse politici gisteren een, naar het zich laat aanzien, duidelijk en krachtig signaal gegeven. Het dient afgelopen te zijn met de gemakkelijke kritiek op de Europese samenwerking en Brussel moet nu eens de kans krijgen te produceren en op de grote problemen waar Europa voor staat met oplossingen te komen.

Het is op zo’n korte termijn onmogelijk een zinnig antwoord te geven op de vraag waar de – hoe de uitslag uiteindelijk ook precies zal uitvallen – toch zeer verrassende verkiezingsuitslag voor de PvdA door verklaard kan worden. Lijsttrekker Frans Timmermans had meer landelijke bekendheid dan anderen. Dat kan een reden zijn. Ook het feit dat Timmermans de sociaal-democratische kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie kan een rol hebben gespeeld.

. Beeld .

Belangrijker is het feit dat de PvdA behoort tot die groep van partijen die er rond voor uitkomt dat voor oplossingen van een aantal zeer grote en complexe maatschappelijke problemen Europa onmisbaar is. Het probleem van de migratie, de aanpak van de klimaatverandering, de tomeloze macht van multinationals en het gemak waarmee het internationaal bedrijfsleven belastingen kan ontwijken zijn niet langer nationaal op te lossen en vergen internationale samenwerking. Desnoods met het inleveren van nationale zeggenschap.

De verkiezingen voor het Europees parlement waren nu bij uitstek de verkiezingen waar Forum voor Democratie en de PVV zouden hebben moeten scoren. Baudets Forum mag bij de Statenverkiezingen meedoen in de strijd de grootste te worden, zijn standpunten hebben en hadden vooral betrekking op Europese samenwerking. Wilders trachtte in de campagne zelfs op te vallen met het voorstel Nederland uit de Unie te laten treden. 

De kiezer heeft duidelijk laten weten geen boodschap te hebben aan dergelijke ook vanuit historisch perspectief onzinnige standpunten.

Deze verkiezingsuitslag mag voor de vaderlandse politiek een belangrijke les zijn. Europa wordt gewaardeerd door de Nederlandse kiezer. Het is electoraal helemaal niet zo voor de hand liggend je vooral heel gereserveerd op te stellen in de richting van Brussel.

In Europese samenwerking ligt de Nederlandse toekomst. Dit is het signaal dat uit de eerste schattingen van de uitslag van de Europese verkiezingen naar voren komt.

De binnenkort aan te treden Nederlandse Europarlementariërs mogen zich door dit signaal gesterkt weten. Hun collega’s aan het Binnenhof mogen de uitslag vertalen in een veel enthousiastere opstelling naar Europa en kunnen aan de slag met een verdieping van de Europese samenwerking.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden