OpinieZorg

Kies voor je mensen en geef ziekenhuismedewerkers wat ze verdienen

null Beeld

Werkgevers in ziekenhuizen leggen de bal ten onrechte bij de overheid in het conflict om beter werk en loon, zegt Elise Merlijn, FNV-onderhandelaar voor de cao ziekenhuizen.

Elise Merlijn

Ziekenhuismedewerkers voeren al maanden actie, in 25 ziekenhuizen waren er al 24-uursstakingen en op 20 november staken ziekenhuismedewerkers door het hele land. Ondanks de mogelijke overlast die dit veroorzaakt, tonen patiënten alle begrip voor de acties. Zij zien ook dat er met hart en ziel wordt gewerkt, maar de lonen zijn te laag en de werkdruk is te hoog. Dat moet echt anders, om het tekort aan personeel niet nog verder te laten oplopen en zo de kwaliteit van de zorg te blijven garanderen.

De werkgevers (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NVZ) geven geen krimp. Ze klagen steen en been over het tekort aan personeel, maar komen ook met loonvoorstellen die de inflatie nauwelijks te boven gaan, en met verslechteringen in arbeidsvoorwaarden. Ze beweren geen geld te hebben voor een reële loonsverhoging, shoppen selectief in onderzoeksrapporten en leggen de bal bij de overheid. Er wordt zelfs gesuggereerd dat ziekenhuizen in financiële problemen komen bij een serieuze loonsverhoging of zelfs failliet gaan. Dat is een drogredenering.

Financiële gezondheid gestegen

Ziekenhuiswerkgevers halen uit de onlangs verschenen Benchmark Ziekenhuizen van BDO graag de passage aan dat ‘duurzaam herstel in de algemene ziekenhuizen uitblijft’. Maar de volgende conclusie staat er ook prominent in: ziekenhuizen kunnen de loonsverhoging prima betalen. Hun financiële positie is behoorlijk verbeterd. Met 274 miljoen euro in 2018 bedroeg het resultaat van de sector 63 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Het gemiddeld rapportcijfer voor financiële gezondheid steeg van 7,1 naar 7,4. Van de 64 geanalyseerde ziekenhuizen scoort 83 procent voldoende, ruim de helft zelfs beter dan een 8.

Publicitair was veel aandacht voor de elf ziekenhuizen waar het financieel minder gaat. Voor vele is dat een tijdelijk probleem. Slechts vijf ziekenhuizen scoorden voor het derde achtereenvolgende jaar onvoldoende. Dat had zonder uitzondering te maken met specifieke problemen die niet samenhangen met de loonontwikkeling, maar met bijvoorbeeld hoge nieuwbouwkosten of een plaatselijk overschot aan ziekenhuisruimte. Daarvan zeggen wij: ga met de zorgverzekeraar op zoek naar een oplossing. Dat kan en mag niet op het personeel van álle Nederlandse ziekenhuizen worden afgewenteld.

Starre opstelling

Zorgeconoom Xander Koolman wees er al eerder op. Er is ruimte voor een structurele loonsverhoging van 5 procent en die hoeven ziekenhuizen niet eens helemaal zelf op te hoesten. De overheid heeft financieel ook al meer ruimte gemaakt. Verder profiteren de ziekenhuizen van de lage rente en wordt een efficiencywinst verwacht. Dat geld moet worden besteed aan een rechtvaardige loonsverhoging en verlaging van de werkdruk. Het is nergens voor nodig dat ziekenhuizen hoge rendementen halen en oppotten.

Het belangrijkste is dat met betere loon- en werkafspraken de instroom van nieuw vast personeel een stimulans krijgt en de groei van dure inhuur van zzp’ers omlaag kan. De ziekenhuizen wijzen er graag op dat een hoger loon alleen het vraagstuk niet gaat oplossen. Maar wij vinden dat het om het totaalpakket aan goede werkafspraken gaat. Ziekenhuismedewerkers willen dat hun vak aantrekkelijker wordt zodat jongeren in de zorg kiezen voor een toekomst in het ziekenhuis. Maar ook dat de huidige ziekenhuismedewerkers worden gewaardeerd én blijven.

Met de starre opstelling van de NVZ kiezen de ziekenhuisbesturen nu voor de spiraal naar beneden. Maar de ziekenhuismedewerkers willen vooruit en doen met de vakbonden op 20 november een dringende oproep aan werkgevers tijdens de landelijke staking: kies voor je mensen en geef ziekenhuismedewerkers wat ze verdienen. Dat is in het belang van de huidige en toekomstige medewerkers én de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Lees ook:

Ziekenhuisstaking ontziet patiënt

Het ziekenhuispersoneel gaat staken op 20 november omdat de arbeidsomstandigheden zo slecht zijn. ‘We doen dit voor de patiënt’.

Ziekenhuizen weten niet hoe ze loonsverhoging moeten betalen

Een betere cao leek begin oktober dichtbij maar de ziekenhuiswerkgevers zagen dat anders. “Er is geen geld om aan de eisen van de vakbonden te voldoen”, klonk het.

Staking volgt op staking, ondanks al het goede nieuws

2017 ging al de boeken in als een jaar met historisch veel stakingen. Maar het stakingsrecord lijkt dit jaar te gaan sneuvelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden