null Beeld
Beeld

CommentaarSuikertaks

Kies voor duurdere cola en goedkoper fruit

Redactie Trouw

Een hogere opleiding en inkomen vertalen zich niet alleen in een groter huis, maar ook in, gemiddeld, een gezonder leefpatroon: minder roken, minder overtollige kilo’s. Daarom is de politieke eensgezindheid over verhoging van de laagste lonen goed nieuws. Armoedebestrijding helpt uiteindelijk het beste om, bijvoorbeeld, te zorgen dat nieuwe generaties minder zullen kampen met overgewicht. Dat is voor de lange termijn, en het probleem is urgent. De helft van de mensen boven de 18 is te zwaar, 15 procent kampt met obesitas, ofwel ernstig overgewicht. Voor 4- tot 18-jarigen is dit respectievelijk bijna 12, en bijna 3 procent. Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid wil deze percentages flink terugdringen; in het nationaal preventieakkoord van 2018 staan de streefcijfers tot achter de komma.

Daartegenover staan vooral goede bedoelingen en convenanten, concludeerde onder meer het RIVM meteen al. Zo sneuvelde de suikertaks, die frisdrank met veel suiker duurder maakt. Dat remt de verkoop, blijkt uit ervaringen in verschillende landen, en stimuleert ­fabrikanten om het suikergehalte te verlagen.

Alles uit de kast

Het RIVM komt dit voorjaar met een evaluatie van het preventieakkoord. Maar Unicef en vier ­gezondheidsfondsen roepen een nieuw kabinet ­alvast op om met dergelijke harde maatregelen te komen. Die roep valt te rechtvaardigen, omdat overgewicht niet alleen een individueel probleem is. Het hangt zoals gezegd nauw samen met sociale factoren. En het zet het zorgstelsel onder druk. In de strijd tegen het roken is uiteindelijk alles uit de kast getrokken: prijsverhogingen, een reclameverbod, harde waarschuwingen voor de gevaren op de verpakkingen, rookverboden op publieke plekken. Dat helpt, maar het blijft hard werken om jongeren van het roken af te houden – en bij vmbo-jongeren is dat nog een stuk ingewikkelder dan bij vwo’ers.

De voedingsmiddelenbranche reageerde deze week voorspelbaar negatief op de roep om wettelijke instrumenten om de consumptie van zout, vet en suiker aan banden te leggen. Luister niet te veel naar de industrie, dat zou een mooie les moeten zijn uit het eindeloze touwtrekken over het statiegeld op blikjes. Als de fabrikanten zo goed op weg zijn, zoals branche-organisatie NFLI claimt, dan hoeft het toch geen probleem te zijn om streefcijfers ook wettelijk te vertalen? Maar – zie de ervaringen met tabaksgebruik – dit zal lang niet genoeg zijn. Zoek het naast ge- en verboden ook in de verleiding om gezondere aankopen te doen: duurdere cola, goedkopere groenten en fruit. En daarnaast leefstijladviezen en een fysieke omgeving die uitnodigt om te bewegen, vanaf de basisschool. Er zijn allerlei aanzetten gedaan, maar, vooruitlopend op de RIVM-evaluatie, het is alle zeilen bijzetten, en vooral volhouden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden