De vraag van Monic

Kerkasiel tegen uitzetting: een actie om trots op te zijn?

null Beeld Leo Lanser
Beeld Leo Lanser

Rebelse bedoelingen heeft de Bethelkerk in Den Haag niet, met de non-stopkerkdienst die het Armeense gezin Tamrazyan voor uitzetting moet behoeden. Het kerkasiel is geen actie tegen de rechtsstaat. Maar wel een signaal dat wetten en regels humaner moeten worden toegepast, zoals het kinderpardon.

Zolang de kerkdienst duurt, mag de politie het gebouw niet binnenvallen om vader en moeder Tamrazyan, dochter Hayarpi (21) en haar broer en zus van 19 en 15 op te pakken om ze uit te zetten naar Armenië. En dus wordt er continu gepreekt, gebeden en gezongen in de kerk, al meer dan een week lang.

De kwestie leidt binnen de kerken tot verdeeldheid. Want mengt de kerk zich hiermee toch te veel in de politiek? Belemmert de Bethelkerk met de dienst handhaving van de wet? Moet een christelijke kerk in principe niet de overheid gehoorzamen? Of tellen barmhartigheid en naastenliefde zwaarder en plaatst de kerk terecht een kanttekening bij een wellicht te rigide toepassing van de wet. Het gezin woont negen jaar in Nederland, de kinderen zijn hier geworteld, de oudste dochter is politiek actief (CU), studeert en doet vrijwilligerswerk.

Rechterlijke macht

De PKN, de landelijke protestantse kerk, heeft steun betuigd aan de actie. Maar bisschop Gerard de Korte van de rooms-katholieke kerk houdt afstand. Hij vindt dat hierdoor de kerk te veel betrokken wordt in het speelveld van politiek en rechterlijke macht.

De Bethelkerk heeft niet alleen steun gekregen van de PKN, maar ook van veel lokale CDA-afdelingen. 75 gemeenten vinden dat staatssecretaris Harbers het kinderpardon ruimhartiger moet toepassen. Die oproep van deze lokale fracties plaatst het kerkasiel in een context. De dienst in de Bethelkerk staat niet op zichzelf, maar past in een breder gedeelde visie dat het belang van kinderen meer uitgangspunt moet zijn in beleid.

De tijd dat de kerk zich actief bemoeide met politiek, lijkt ver achter ons. In de jaren tachtig ging menig preek over kernwapens, over Nicaragua. Daarna trokken veel kerken zich terug op eigen terrein. Dat de kerk nu actief speler is in de uitzettingsskwestie kan rekenen op veel steun uit eigen kring. De non-stopdienst is voorlopig volgeboekt, voor voorgangers. Barmhartigheid moet je niet alleen preken, maar moet je vooral doen, klinkt het.

Passend middel

Maar is een kerkdienst daarvoor wel een passend middel? Is het wel een goed idee om een religieuze viering te gebruiken als middel om legale uitzetting te voorkomen? En laten de PKN en de Bethelkerk zich niet te zeer leiden door medelijden, in plaats van door een nuchtere blik? Want waarom wil het gezin niet terug naar Armenië, een land waarnaar Nederlanders op vakantie gaan? En waarom wil het gezin niet zeggen wat daarvan de reden is?

Wat vindt u: bent u er trots op dat een kerk zich inzet voor dit gezin dat uitgezet dreigt te worden? Of vindt u dat kerkasiel niet gebruikt moet worden omdat dit handhaving van de wet verhindert?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag 7 november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden