OpinieLandschap

Kap geen bomen om snel aan geld te komen

Gemeente De Bilt wil een landgoed verkopen om financiële tekorten aan te vullen, tot verdriet van het dorp. Waarde is soms niet in geld uit te drukken, schrijft lezer Frank Klok.

Met instemming heb ik de column van Irene van Staveren gelezen (‘De niet-meetbare waarden’, Opinie, 22 oktober). Zij sluit af met een waarschuwing: ‘Zodra er een prijskaartje aan [natuur] hangt kan het moeiteloos ruilwaar worden op de markt. Wat zou de economische waarde van de Oostvaardersplassen zijn?’ Iets verderop: ‘En als de provincie Flevoland met dat geld in één klap de armoede in steden als Almere en Lelystad kan oplossen?’

In mijn gemeente, De Bilt, speelt nu precies zo’n weging van ongelijksoortige zaken. De gemeente wil een paar ­dure huizen bouwen in onze dorpskern, op een prachtig onderdeel van een eeuwenoud landgoed met grote cultuurhistorische waarde. Een parkbos met fraaie hoog oprijzende beuken en eiken dat wij bij ons in het dorp liefkozend onze groene kathedraal noemen, zal daarvoor moeten wijken.

Het bijbehorende historische landhuis vormt samen met het parkbos een belangrijk onderdeel van de groen ­belommerde identiteit van het dorp en is een lust voor het oog. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de duizenden recreanten die als wandelaar of ­fietser het gebied juist voor die fraaie belommerde natuur- en cultuurhistorische lanen doorkruisen.

Kennelijk is nog steeds alles van waarde weerloos

De opbrengst van de grond, naar verwachting 1,6 miljoen euro, heeft de ­gemeente naar eigen zeggen nodig om ­financiële problemen te verlichten. Die zijn ontstaan door de decentralisatieoperatie van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten. Die financiële ruimte is nodig voor sociale woningbouw in een aantal andere kernen.

Zelfs in een tijd waarin het geld op rijksniveau tegen de plinten aan klotst is kennelijk nog steeds alles van waarde weerloos, zoals de dichter Lucebert schreef.

Ik hoop dat onze lokale bestuurders en politici terugkomen van hun dwaling en Irene van Staveren volgen in haar aanbeveling om te accepteren dat ‘we de waarde van deze natuurhistorie niet gaan uitdrukken in een prijs. Maar accepteren dat deze natuur uitsluitend intrinsieke waarde heeft, en dat dat op zichzelf waardevol genoeg is’.

En ik hoop dat mijn gemeente het kwaad bij de bron aanpakt en samen met andere gemeenten en de VNG het Rijk aanspreken op haar verantwoordelijkheid voor een afdoende financiering van de gemeentelijke zorgtaken.

Lees ook:

Paddestoelenexpert Rob Chrispijn: De natuur delft in Nederland te vaak het onderspit

Dit is dé tijd voor paddestoelenliefhebbers: fikse regenbuien hebben een explosie aan schimmels, zwammen, boleten en truffels in gang gezet. Velden vol rood-met-witte-stippen. De herfst van 2019 is uitbundig begonnen. Maar plannen voor boskap bedreigen de paddestoelenweelde.

De Heksenboom is de mooiste boom van Nederland

De Heksenboom, een oude beuk in het Brabantse Bladel, is gekozen tot Boom van het Jaar 2019. De monumentale boom op het landgoed Ten Vorsel doet begin volgend jaar als Nederlandse inzending mee in de Europese verkiezing van de mooiste boom van 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden