null

OpinieEnergievoorziening

Kan het een keer zonder zo’n profileringsbetoogje vol kerncentralekletskoek?

Haar collega's bij de VVD zien weer brood in kernenergie. Op basis van een rapport dat niet deugt, betoogt Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

Carla Dik-Faber

Het debat over kernenergie is terug van weggeweest. Niet voor het eerst aangezwengeld door de VVD op basis van een niet ge-peer-reviewed rapport, dat minister Wiebes afgelopen week naar de Tweede Kamer stuurde. Dit rapport is inmiddels door deskundigen op veel fouten en onzorgvuldigheden betrapt. Discussie gesloten, zou je kunnen zeggen. En toch verwacht ik meer van een partij die onder het Klimaatakkoord staat met de afspraak dat in 2030 70 procent van de elektriciteit in ons land wordt opgewekt met wind en zon en die zelfs de minister - Wiebes - levert die verantwoordelijk is voor de uitvoering daarvan. Kan het misschien een keer zonder zo’n profileringsbetoogje vol kerncentralekletskoek?

Even voor de duidelijkheid: de ChristenUnie is niet principieel tegen kernenergie. Dat we de kerncentrale in Borssele zo lang als verantwoord openhouden, is verdedigbaar. En kernenergie heeft voordelen ten opzichte van energie uit fossiele én hernieuwbare bronnen, zoals het ontbreken van CO2-uitstoot en het beperkte ruimtebeslag. Maar kernenergie in zijn huidige vorm - kernsplijting - heeft ook serieuze nadelen. Het radioactieve afval is niet bepaald duurzaam. Daarnaast is kernenergie duur. Niet voor niets heeft geen enkel energiebedrijf de afgelopen jaren het initiatief genomen voor een nieuwe kerncentrale in Nederland, ondanks dat er geen wettelijke obstakels zijn.

Minder lucratief

Het wordt zelfs minder lucratief, met de sterke groei van wind en zon en in combinatie daarmee de behoefte aan flexibel aan- en uitzetten naar gelang de behoefte. Laat een kerncentrale nou net geen aantrekkelijke vorm van flexibel regelbaar vermogen zijn, in tegenstelling tot wat partijen als VVD en CDA tijdens de algemene beschouwingen nog beweerden. Een kerncentrale bouw je om in de basislast te voorzien, niet om als het mistig is even aan te zetten. Dan liggen andere regelbare bronnen, zoals een centrale op (groen) gas met CO2-afvang, meer voor de hand. En een kerncentrale bouwen om in de basislast te voorzien zonder stevige garanties en forse subsidies van de overheid zal niet gaan.

Ja maar, zullen de voorstanders zeggen, er worden toch ook miljarden gemeenschapsgeld in de bevordering van hernieuwbare energiebronnen gestopt? Waarom dan niet een aantal miljarden voor een nieuwe kerncentrale? Omdat vrijwel zeker is dat dat in Nederland weggegooid geld is. Elektriciteit uit wind en zon wordt alsmaar goedkoper. Kernenergie kan daar nu al niet mee concurreren, laat staan over tien à twintig jaar. Wind en zon hebben in Europa bovendien voorrang op het elektriciteitsnet, waardoor een nieuwe kerncentrale sowieso bij lange na niet op vol vermogen kan draaien, wat de atoomstroom nog duurder maakt. Gemeenschapsgeld stoppen in een nieuwe kerncentrale, is geld stoppen in een dure concurrent van wind en zon, die bovendien te laat het licht zal zien. En dat is oliedom.

Klimaatakkoord

Vorig jaar hebben we onder andere met VVD en CDA een Klimaatakkoord gesloten. Een akkoord op basis waarvan we toewerken naar 70 procent opwekking van onze elektriciteit uit zon en wind in 2030. Een akkoord waarin we hebben afgesproken dat 50 procent van alle duurzame energie op land in eigendom is van de lokale omgeving. Laat daar onze inzet dan op gericht zijn. Als je die haalbare afspraak serieus neemt, en ik mag toch aannemen dat onze coalitiegenoten dat doen, dan verhoudt zich dat toch op geen enkele wijze met een pleidooi voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland? Ik roep mijn collega’s daarom op: laat je niet afleiden door de sirenenzang van een nieuwe kerncentrale, maar weet je samen met mij en vele honderdduizenden Nederlanders gebonden aan de missie van regeerakkoord en klimaatakkoord: een voortvarende transitie naar een waarlijk duurzaam land.

Lees ook:

De politiek wil wel meer kerncentrales, nu de energiesector nog

Energiebedrijven zijn niet te porren voor een nieuwe kerncentrale, ondanks die politieke wens. Hun belangrijkste bezwaren: torenhoge kosten en grote onzekerheden.

Fotograaf Rob Huibers dook in de wereld van kerncentrales en werd fel tegenstander

Fotograaf Rob Huibers dook in de wereld van nucleaire energie in Nederland. Na tien jaar onderzoek is zijn conclusie: de techniek in kerncentrales is prachtig om te zien, maar niet meer van deze tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden