De armoedeproblematiek is structureel. Politici moeten echt iets doen, schrijft Annemarieke van Egeraat, programmaleider van Warm Rotterdam.
Volgens vele reisboekjes én alle inwoners is Rotterdam een stad die je niet mag missen. Maar Rotterdam staat ook hoog op het lijstje ‘armste steden van Nederland’. Er leven ruim 80.000 mensen onder de armoedegrens. En één op de vier kinderen groeit langdurig in armoede op. Onthutsend.
Het armoedebeleid krijgt in Rotterdam binnen het huidige college inmiddels meer aandacht dan voorheen. Maar wanneer merken Rotterdammers die in armoede leven daar iets van? Deze vraag heeft Warm Rotterdam voorgelegd aan de directeur van de Rekenkamer Rotterdam. Het blijkt dat de effecten van dit beleid pas over twee jaar vast te stellen zijn. Dat duurt voor Warm Rotterdam veel te lang.
Daarom roepen wij op tot meer daadkracht en urgentie bij politici. In armoede en schulden terechtkomen wordt namelijk mede veroorzaakt door overheden en instituties. We kunnen nee zeggen tegen verdienen aan mensen met schuld. We kunnen het makkelijk(er) maken voor mensen om stapsgewijs vanuit de bijstand betaald aan het werk te gaan. Het wordt tijd dat politici en bestuurders zich verdiepen in mensen die in armoede leven. Want onbekend maakt onbemind en dat staat effectieve besluitvorming in de weg.
50 euro, het leefgeld van Rotterdammers in armoede
Om het bewustzijn te vergroten daagde Warm Rotterdam de 45 gemeenteraadsleden uit om een week lang van 50 euro te leven. Dat is precies het ‘leefgeld’ waarvan Rotterdammers in armoede moeten rondkomen. Tien Rotterdamse raadsleden gingen de uitdaging aan. Door van weinig geld te leven hebben zij nieuwe inzichten opgedaan. Zoals dat slim inkopen veel tijd kost, dat gezonde producten duur zijn en het openbaar vervoer ook. Geen vrienden of familie kunnen bezoeken, dat voelt alleen. Terwijl een sociaal netwerk van overlevingsbelang is. We blijven de raadsleden volgen om te zien wat er gebeurt met deze inzichten.
Voor een succesvolle aanpak van armoede moet echter ook Den Haag in actie komen. Daarom roept Warm Rotterdam nu alle Tweede Kamerleden op om de ‘50 Euro Challenge’ aan te nemen.
Nieuwe inzichten en nieuwe oplossingen zijn hard nodig om de armoedeproblematiek terug te dringen. Ervaringsdeskundigen van Warm Rotterdam bieden de Kamerleden desgewenst een workshop ‘Leven van 50 euro per week’ aan. Zodat over een jaar deze Kamerleden niet meer bijdragen aan de groei van armoede in Nederland.
Lees ook:
Overal wil men ‘krachtige wijken’, maar wat betekent dat voor de niet-krachtigen?
Overal wil men ‘krachtige wijken’, zoals het in Rotterdam heet, en wie kan daar tegen zijn? Maar als de niet-krachtigen daarvoor over de rand worden gekieperd, dan wordt een wijk opgefleurd ten koste van de bewoners en is er niets gewonnen.