Commentaar

Kamer moet goed nadenken hoe een nieuw dieptepunt als deze week te voorkomen

Beeld anp

De overtreffende trap is per definitie eindig, maar niet bij Geert Wilders. De afgelopen twee dagen wist hij opnieuw een dimensie toe te voegen aan de scheldpartijen en beledigingen, die hij zelf houdt voor een politiek debat op het scherp van de snede.

Woensdag, op de eerste dag van de algemene beschouwingen noemde hij staatssecretaris Ben Knapen van ontwikkelingssamenwerking de staatssecretaris van sinterklaaszaken en PvdA-fractievoorzitter Job Cohen de bedrijfspoedel van het kabinet. De schimpscheuten betroffen verder de Grieken en de Turken. Gisteren was er het absolute dieptepunt toen Wilders premier Rutte in een interruptiedebat toebeet toch eens normaal te doen.

Het beeld dat van twee dagen debatteren over de kabinetsplannen blijft hangen is in- en intriest. Er waren goede inhoudelijke debatten. Over de euro, het persoonsgebonden budget en over het gevaar van een stapeling van bezuinigingen. Zeker, maar het is helaas niet wat beklijft.

Rutte had gelijk dat het toch echt de Kamer zelf is die collega Wilders tot de orde zal moeten roepen en zijn partijgenoot Stef Blok had ook een punt door zich af te vragen of de Kamer wel zo gretig in moet gaan op de provocaties van de PVV-leider. Maar er is echt meer.

VVD en CDA zijn willens en wetens de politieke samenwerking met de PVV aangegaan. De stijl van Wilders kennende en wetende dat hij zal provoceren als hij de kans krijgt.

Voor die samenwerking waren goede redenen. Een partij met een dermate grote verkiezingsoverwinning vertegenwoordigt een belangrijke stroming onder de kiezers. Het betekent echter ook dat het minderheidskabinet en de twee regeringspartijen zich dienen af te vragen of de politieke samenwerking nog op deze basis kan of moet worden voortgezet.

Wilders slaagde er helaas volledig in met zijn brute, respectloze optreden van de afgelopen twee dagen de aandacht af te leiden van de precaire positie waarin zijn partij door de gedoogverantwoordelijkheid is geraakt. Van het verkiezingsprogramma is een zeer groot deel ingeleverd om mee te kunnen doen. In die zin was zijn vlucht naar voren vooral een teken van zwakte.

Intussen lijdt de Kamer als instituut, als hoogste orgaan in onze democratie, ernstige imagoschade door het debat deze week. De suggestie van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij daar een onderling debat over te voeren, dient zo snel mogelijk uitgevoerd te worden. Het is al eerder geprobeerd, maar de Kamer kan het er niet bij laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden