CommentaarVerenigde Staten

Kamala Harris brengt veel meer mee dan haar sekse en kleur

Er is alle reden om uit te kijken naar de toespraak die Kamala Harris komende nacht zal houden voor de Democratische Conventie. Een virtuele toespraak, dat wel, nu gezien de corona-epidemie er geen juichende mensenmassa op de been kan zijn. Maar de beoogd vicepresident van Democratisch kandidaat Joe Biden is een begenadigd spreker, die met veel energie haar punten over het voetlicht kan brengen. En die krachtig kan argumenteren, zoals Biden zelf heeft ervaren toen ze hem stevig op de korrel nam tijdens de onderlinge debatten van de Democratische kandidaten.

Harris is een verstandige keus van Biden, tezamen vormen ze een krachtige combinatie. Uiteraard omdat ze een vrouw is van kleur, en ze Biden daarmee op twee belangrijke aspecten aanvult. Het wordt de hoogste tijd dat ook vrouwen in de VS de politieke top bereiken, en als dat nu kan in de rol van vicepresident dan is dat al winst. Een president van kleur is er overigens al wel geweest, op dat vlak heeft Barack Obama een belangrijke doorbraak veroorzaakt.

Maar Harris brengt veel meer mee dan haar sekse en kleur. Ze heeft een stevige carrière achter de rug in het openbaar bestuur en als senator, en is gepokt en gemazeld in de Amerikaanse politiek. Ze is dan ook vooral competent, iemand­­ die met haar poten in de modder heeft gestaan, stevig beleid heeft gevoerd en het Congres goed kent – een belangrijk voordeel voor een vicepresident. Dat zou een geruststellende gedachte moeten zijn voor Amerikanen, die met enige zorg kijken naar de hoge leeftijd (77) van Biden en misschien vrezen dat hij het einde van zijn termijn niet haalt. Of een politicus slaagt als president weet je pas als hij of zij aan het roer staat, maar er is weinig reden aan de capaciteiten van Harris te twijfelen, mocht Biden onverhoopt wegvallen.

Nu ook tijdens deze corona-epidemie het Witte Huis een chaotische indruk maakt, lijken Biden en Harris duidelijk te maken dat zij het competente bestuur terug willen brengen in het hart van de Amerikaanse politiek. Daarbij kiezen ze voor een middenkoers, de linkerflank van de Democraten heeft zich daar ook achter geschaard. Tot op heden werkt die strategie, de voorsprong in de peilingen van het duo op de Republikein Donald Trump en zijn rechterhand Mike Pence is groot.

Bestuurservaring heeft Biden ook, zijn saaiheid kan je na de politieke onrust van de afgelopen jaren ook zien als een voordeel. Maar het zou nog mooier zijn als Biden en Harris daarnaast proberen de diepe en verlammende kloof te overbruggen tussen de Democraten en Republikeinen in het Congres en hun respectievelijke achterbannen. Als Harris vannacht en Biden morgen op dat vlak de toehoorders echt inspireren, krijgen ze hopelijk ook steun van Republikeinen die een herverkiezing van Trump eigenlijk niet zien zitten.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden