CommentaarCoronawet

Kabinet, pas op met de coronawet

De kritiek op het wetsvoorstel Tijdelijke maatregelen Covid-19, inmiddels bekend als de nieuwe coronawet, snijdt hout. Toch is al te luid protest (nog) niet terecht. Het kabinet doet er goed aan te luisteren waar de bezwaren precies over gaan. De noodwet dreigt een speelbal te worden in een breder protest tegen de anderhalvemetersamenleving.

Even een duik terug in de tijd, naar half maart. De noodmaatregelen in de strijd tegen corona hadden een wankele juridische basis. Het kabinet maakte gebruik van wetten die bedoeld zijn voor het geval ergens, in een regio, een besmettelijke ziekte uitbreekt die een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Deze wetten zijn niet goed toegesneden op de unieke situatie die heel Nederland de afgelopen maanden doormaakte: een pandemie, een samenleving die grotendeels op slot ging en een zorgsysteem dat net niet bezweek onder het aantal patiënten.

De noodwet dreigt een magneet te worden voor onvrede over de anderhalvemetersamenleving

Het is dus terecht dat het kabinet met enige spoed werkt aan een nieuwe wet, voor het geval er een tweede uitbraak komt, of een nieuw gevaarlijk virus. In principe komt zo’n wet democratisch tot stand, we hebben er met z’n allen via de volksvertegenwoordiging nog iets over te zeggen. Punt is dat ín dit conceptwetsvoorstel –het ligt er nog niet definitief – de deur wijd open staat voor méér maatregelen. Ministers mogen die dan naar eigen inzicht nemen, voor een periode die zij zelf mogen verlengen. Uiteraard allemaal om de volksgezondheid te beschermen, maar – nogmaals, volgens de conceptversie – ze hebben hier de vrije hand in. Dat is absoluut niet zoals het hoort. Zeker niet wanneer maatregelen diep ingrijpen in vrijheden en grondrechten van burgers.

Daar komt bij dat de noodwet een magneet dreigt te worden voor allerlei onvrede over de anderhalvemetersamenleving, de protesten tegen beperkingen in horeca en concertzalen, en voor groepen die de gevestigde wetenschap wantrouwen, zoals antivaxxers. Een beweging die destijds ook rond de Europese grondwet ontstond, waarbij bestaande onvrede zich concentreerde op één document. Om draagvlak in de strijd tegen het virus te houden, zal het kabinet op deze onvrede een antwoord moeten vinden. Zo’n antwoord kan niet alléén bestaan uit het aanpassen van de wet, het is in ieder geval een voorwaarde. Het kabinet moet in de coronawet mogelijke inperkingen van grondrechten onderwerpen aan democratische, parlementaire controle, zoals het hoort in rechtsstaat.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden