null Beeld
Beeld

CommentaarGroningen

Juist in Groningen kan de overheid laten zien dat de les van de toeslagenaffaire niet vergeefs is geweest

Het herstel van de aardbevingsschade in Groningen gaat te traag. Groningers voelen zich niet gehoord. Sinds de parlementaire verhoren over de toeslagenaffaire van afgelopen november dringt de vergelijking zich op met de toestand in Groningen, waar burgers ook al jaren tegen muren oplopen en hun vertrouwen in de overheid verloren zijn.

Bij de Belastingdienst spraken betrokkenen van een leemlaag, waardoor signalen van misstanden rond de ontspoorde fraudebestrijding niet doordrongen tot de verantwoordelijke ministers. Maar het was erger dan dat: de signalen die wél klonken, werden weggemoffeld, weg gelakt en weggehouden van journalisten en Kamerleden die er talloze malen om vroegen.

Is zo’n leemlaag er ook in Groningen, worden er misstanden toegedekt? Burgers krijgen lang niet altijd de dossiers en rapporten waar ze om vragen. Het is misschien wel des te erger dat men er nog altijd niet in is geslaagd de compensatie en het schadeherstel echt goed te regelen, terwijl er zeker sinds 2013 verhalen zijn over kafkaëske toestanden. Dat mensen het bos in werden gestuurd met hun schademeldingen, te lang moesten wachten, dat de Nam te veel invloed had op de beoordeling van schades, dat men samenspande om de bedragen zo laag mogelijk te houden. En dat zeker meer dan de helft van het beschikbare geld op ging aan procedures en niet ten goede kwam aan de Groningers.

 Verbrokkelde verantwoordelijkheid 

Voor de bevolking in het gaswinningsgebied betekent dit behalve de directe schade aan huizen, verlies van gezondheid, leefplezier én een geschonden vertrouwen in de overheid. Ook al is er iets verbeterd, nog altijd blijft verbrokkelde verantwoordelijkheid in de praktijk geen verantwoordelijkheid.

De parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning is deze week geïnstalleerd. De commissie zegt pas in de zomer van 2022 te kunnen beginnen met de verhoren. Het is jammer dat dit zo lang moet duren, maar die tijd is wellicht ook nodig voor grondig vooronderzoek naar de historische besluiten rond de gaswinning en de omgang met de risico’s van de winning. Maar het betekent wel dat de overheid zich komend jaar dubbel moet inspannen, om juist de mensen met meervoudige schade zo snel mogelijk te helpen. Juist hier kan de overheid laten zien dat de les van het toeslagenschandaal niet vergeefs is geweest. En dat de beloftes van openheid, dat de burger voortaan altijd ergens terecht kan, niet loos zijn geweest.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden