null

OpinieBurgemeestersbenoeming

Juist Den Haag verdient een burgemeester met internationale blik

Beeld

Bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester verdient het internationale profiel van Den Haag meer aandacht, meent Rosa Groen.

Rosa Groen

Behalve aan een corruptievrij gemeentebestuur en veiligheid bij vreugdevuren – die voortaan misschien beter op een beeldscherm kunnen worden vertoond, zoals satirisch magazine ‘De Speld’ suggereert – kan de nieuwe burgemeester meer doen aan het internationale karakter van Den Haag. De woorden ‘Den Haag, stad van Vrede en Recht’ zijn in de berichtgeving over de opvolging van de afgetreden burgemeester Pauline Krikke nauwelijks langsgekomen.

Krikke hield zich meer bezig met vrede áchter de voordeur dan in het publieke domein. Het terugdringen van huiselijk geweld is een zeer belangrijk streven dat zeker niet uit het oog verloren dient te worden. Maar er is meer. De van oudsher Legal Capital of the World profileert zich als ontmoetingsplaats voor mondiale vraagstukken. Dit doet zij door een sterke economische positie in te nemen, kennis en innovatie onderdak te bieden en cross-overs te clusteren en faciliteren. De afgelopen jaren is Den Haag op dit gebied succesvol. De Navo heeft het NCIA geopend, ook wel ‘de Appstore van de Navo’ genoemd, Universiteit Leiden heeft het Centre 4 Innovation opgericht in het nieuwe Wijnhavengebouw op de Turfmarkt, OCHA van de Verenigde Naties startte vorig jaar met zijn Centrum voor Humanitaire Data: een initiatief waardoor mensen in noodsituaties beter toegang hebben tot belangrijke informatie. Dan heb ik het nog niet eens over het binnenhalen van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP), die helpt om vermiste personen op te sporen en rechtshulp biedt aan nabestaanden. Het zijn allemaal mijlpalen voor de stad.

Internationaal onderwijs

De nieuwe burgemeester zou zich meer in kunnen zetten voor deze internationale organisaties. Al in een onderzoeksrapport uit 2018 van IOB, verbonden aan het ministerie van buitenlandse zaken, kwam naar voren dat werknemers van deze organisaties klagen over een gebrek aan internationaal onderwijs voor hun kinderen en goede gezondheidszorg. De stroom van nieuwe internationale agentschappen, die door de brexit verder toeneemt, zorgt voor een enorme groei van de vraag naar dit onderwijs. De kwaliteit van het bestaande onderwijs is weliswaar hoog, maar de capaciteit te laag.

Verder gaapt er een kloof tussen lokale bevolking en internationale werknemers. Ook daar kan meer aan gedaan worden, een diverse stad zou ook deze mensen in haar armen moeten sluiten. Ik doel hier niet op de bedrijven, het gaat om werknemers van instellingen als het Strafhof en het Vredespaleis.

Inclusiviteit

Sinds 2008 bevat onze Grondwet het aangepaste artikel 90, waarin staat dat Nederland als doel heeft bij te dragen aan de versterking van de internationale rechtsorde. Zo heeft ook de toekomstige burgemeester als taak dit te helpen bewerkstelligen. Zij of hij zal moeten investeren in inclusiviteit voor alle bevolkingsgroepen, ook degenen die werken voor vrede en recht vanuit het Rode Kruis, het International Gerechtshof en andere hoven.

Oh oh Den Haag is niet alleen de stad van Jacobse en Van Es, maar ook van vrede, recht en veiligheid. Voor expertise adviseer ik de nieuwe burgemeester contact op te nemen met de voorgangers Deetman en Van Aartsen. De eerste heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij het binnenhalen van het Internationaal Strafhof, de tweede bij het internationaliseren van de stad. Wat Den Haag nodig heeft, is meer dan het gejeremieer over ‘allerhande insinuaties en verwijten over en weer’: een internationale blik gericht op vrede en recht. Kijk naar het stadswapen, daar staat het, onder de leeuwen en de ooievaar.

Lees ook:

Hoe de crisis in de Haagse gemeentepolitiek steeds verder uit de hand liep

Vermoedens van belangenverstrengeling en niemand die ingreep, een burgemeester die afzijdig bleef in een veelbesproken nieuwjaarsnacht. Lekken uit de gemeenteraad in het diepst van de ellende: de Haagse gemeentepolitiek verkeert in zwaar weer. Hoe kon het zover komen?

Haagse burgemeester Krikke stapt op na vreugdevuurdebacle

Nog vóór de gemeenteraad een bak kritiek over Pauline Krikke heen kon kieperen in een debat over het vreugdevuurdebacle, vertrok de burgemeester van de Hofstad zelf. Dat kondigde ze zondagavond aan op een opmerkelijke manier: ze plaatste een filmpje op haar Instagramaccount.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden