WEBLOG G500

Jongeren, ga toch stemmen, je laat je de kaas van het brood eten

Een verkiezingsbord voor het Binnenhof, het hart van de Nederlandse democratie. Beeld anp
Een verkiezingsbord voor het Binnenhof, het hart van de Nederlandse democratie.Beeld anp

Jongeren stemmen niet omdat ze het gevoel hebben dat hun stem er niet toe doet na de verkiezingen. De Stembreker doorbreekt dat en geeft de kiezer invloed over de te vormen coalitie.

Hidde Boersma en chef denktank van de G500.

Een schokkende 41 procent van de jongeren onder de 25 stemt niet. Onder de 40 gaat het om 1,2 miljoen stemmen die niet worden uitgebracht. Dat heeft ontwrichtende gevolgen voor de democratie. Doordat zoveel jonge mensen niet deelnemen aan de politiek, gaat de representativiteit van het bestel verloren. Omdat de verhouding tussen jong en oud door de ontgroening en de vergrijzing al volledig naar de laatste helt, hebben ouderen het door de passiviteit van de jongeren volledig voor het zeggen. Zij besturen het land en maken de beslissingen, zonder corrigerend optreden van de komende generaties. Jongeren laten zich daardoor de kaas van het brood eten.

De effecten van het gebrek aan representativiteit worden langzaam zichtbaar. Het pensioen van een jonge werknemer is lang zo zeker niet als die van de oudere, er worden nauwelijks ingrepen gedaan om de uit zijn voegen barstende zorg betaalbaar te houden en verduurzaming van de samenleving wordt steeds verder op de lange baan geschoven. Gecombineerd met oprakende aardgasbaten en waarschijnlijk een hoge schuldenlast is de kans reëel dat de volgende generatie het voor het eerst sinds lange tijd minder heeft dan zijn ouders. Na ons de zondvloed lijkt het devies in de huidige politiek.

Door niet te stemmen en door niet mee te doen aan het politieke proces, laten jongeren zich dit voorland aanleunen. Het effect werkt dubbel op: niet alleen blijven partijen die hervormingen preken, door het gebrek aan jonge stemmen marginaal, als politici weten dat jongeren geen deel van het electoraat uitmaken, stellen ze er ook nog eens geen verkiezingsbeloftes voor op.

De stem van de jongere kan echter cruciaal zijn, helemaal in zo'n versnipperd landschap. Als alle niet-stemmers onder 40 wel het hokje opzoeken op 12 september, kunnen er 17 zetels verschuiven. Zeventien! En dan te bedenken dat tijdens de vorige verkiezingen de coalitie op 1 zetel hing. Een zetel verschil en er had wellicht een hervormend in plaats van stilstaand verbond gesloten kunnen worden.

Dat jongeren toch niet stemmen heeft verschillende redenen, maar een belangrijke is dat zij weinig vertrouwen in de politiek hebben. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat verkiezingsbeloftes vaak net zo betrouwbaar zijn als de investeringen van meesteroplichter Bernard Madoff, maar dat is niet alles. Een belangrijke reden voor het wantrouwen is het feit dat jongeren het gevoel hebben dat hun stem er niet toe doet, omdat ze geen enkele invloed hebben wat er na 12 september met hun stem gebeurt. Het kan alle kanten op. Een stem op Sybrand van Haersma Buma van het CDA kan zo maar weer een conservatieve coalitie opleveren met de PVV, maar kan ook een stem zijn op een hervormende voortzetting van het Lenteakkoord. Die onduidelijkheid, dat vinden jongeren niet meer van deze tijd en dus stemmen ze niet.

De G500 heeft daar nu een oplossing voor gevonden: de Stembreker (stembreker.nl). Door je stem over meerdere partijen te verdelen, is mogelijk om een coalitie voor te sorteren. Ben je een progressieve VVD'er, dan verdeel je je stem over 80 procent VVD en 20 procent D66. Wil je meer Kunduzcoalitie, dan splits je je stem op over het CDA, D66 en Groenlinks. De stembreker verzamelt alle voorkeuren en geeft iedere deelnemer op 12 september een bindend stemadvies. Zo worden de zetels precies verdeelt zoals de kiezer dat het liefste ziet. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter het effect.

De stembreker vergroot met zijn werkwijze dus het effect van een stem. Daarom jongeren: laat je de kaas niet van het brood eten, verdeel je stem en maak het verschil.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden