null

OpinieJongeren in coronatijd

Jongelui, jullie kunnen best een stootje hebben

Ook in de oorlog zaten jongeren maanden lang in een sociaal isolement. Maar ze hebben daarna de samenleving helpen opbouwen, schrijft Mebius F. Kramer IJzn, lezer uit Utrecht, als hart onder de riem voor de jeugd in coronatijd.

Op grond van uitspraken van en over de hedendaagse jongeren vindt Ron Ritzen dat deze (corona)crisis duidelijk maakt ‘dat jongeren naar eigen zeggen niet opgewassen zijn tegen tegenslagen’ (Opinie, 23 februari). In een lezersreactie zien Mirre, Eunice en Mirjam, drie scholieren uit Goes, nú meer de voordelen van thuiszitten, maar ‘wel zullen de ­nadelen op lánge termijn zichtbaar worden, omdat we nu een belangrijke sociale periode missen’.

Misschien kan ik de zorg van de jongeren enigszins temperen door te wijzen op de jongemannen uit de periode 1940 tot 1949, waartoe ik, geboren in 1928, zelf behoorde. Velen van hen hebben, zoals ik, zeven maanden gedwongen thuis gezeten, omdat scholen gesloten waren en het op straat vanwege razzia’s niet veilig was. Zij hebben dus ook ‘een belangrijke sociale periode gemist’. ­Velen die wat ouder waren, doken onder om de Arbeitseinzatz te ontlopen en verbleven tot wel twee jaren op eenzame boerderijen of donkere achterzolders met vanzelfsprekend heel weinig contacten met leeftijdsgenoten. En dat zonder televisie, ­Facebook, Twitter, games en vaak ook nog zonder telefoon en radio!

Tevredenstellend leven

Velen van die generatie waren tevoren nog tot acht maanden in ­militaire dienst geweest ten gevolge van de mobilisatie eind augustus 1939, en weer anderen werden na 1945 als militair twee jaar de kolo­niale oorlog in gestuurd. Van deze jongemannen – en ik kende er velen – kan niet gezegd worden dat zij ­later sociaal onbeholpen en maatschappelijk teleurgesteld zijn geraakt. Integendeel, ondanks de vaak omvangrijke inbreuken in hun ­normaal te verwachten ontwikkeling en opleiding hebben zij later een tevredenstellend leven gehad en een herstelde samenleving helpen opbouwen.

Let wel, ik heb het niet over de veel zwaarder getroffen overlevenden van Jodenhaat en verzetsmensen en nabestaanden. De meesten van hen zijn wel zeker diep geraakt door wat hen allemaal overkomen is.

Dus jongelui van nu, wees niet zielig en treur niet, maar maak je maatschappelijk nuttig waar het kan in coronatijd: verpleeghuizen, zorgvragende ouderen, ziekenhuizen, test- en vaccinatiestraten, benarde winkeliers. En kijk verlangend en optimistisch uit naar de toekomst, waarin jullie aan de beurt komen om vredig aan nieuwe vormen van samenleving bij te dragen. Dat dat kan, heeft een voorgaande generatie overtuigend aan­getoond.

Lees ook:

Jongeren moeten leren leven met tegenslagen, ook na corona

De Nederlandse jeugd was tot voor kort de gelukkigste van de wereld, maar in coronatijd zouden jongeren er opeens alarmerend slecht aan toe zijn. Moeten jongeren niet vooral wat weerbaarder worden, vraagt pedagoog, filosoof en jurist Ron Ritzen zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden