Column

Jonge vrouwen zijn de verliezers van de zelfgenoegzame cultuur

Rapper Boef. Beeld arie kievit

Is er dan zo weinig veranderd? Rapper Boef die vrouwen die hem een lift geven de oren wast over hun uitgaansgedrag. Zelf is-ie er ook niet vies van. Maar daar gaat het niet om. Hij hoort thuis in de club, zij horen thuis achter de studieboeken, achter het aanrecht, aan de rokken van hun moeder.

Ze mogen van hem dromen, bij hem wegzwijmelen - Boef moet voor hen vooral een mythe blijven. Het verdienmodel van de vrouwonvriendelijke hiphop is erop gebouwd. Vrouwen zijn iets om je aan te verlekkeren, ze moeten samenvallen met hun lichamelijkheid.

Met vrouwen ga je niet serieus in discussie, laat staan dat je er een op wederzijds respect gebaseerde relatie mee begint. Het scheidingspercentage onder jonge Nederlands-Marokkanen is hoger dan gemiddeld, dat heeft een oorzaak want men is niet voorbereid op het grootste misverstand uit de menselijke geschiedenis: het huwelijk. Een misverstand waar men alleen mee kan leren omgaan als men bereid is aan elkaar toe te geven dat men allebei onderdeel is van dat misverstand.

Vrouwen zijn in de wereld van Boef slaven. Slaven die in de ogen van Boef c.s. vooral content moeten zijn met hun slavenbestaan. Ik denk dat Boef zich daar nog het meeste aan stoorde: dat hij zo wanhopig was geworden dat hij zijn slaven nodig had om thuis te komen. De omgekeerde wereld, dit pijnlijke verlies van macht.

Dat in deze jongeman ideeën over rolverdeling en de superioriteit van de man boven de vrouw zo diep verankerd zitten mag ons niet verbazen, onze lage en tot op zekere hoogte hoge cultuur bevestigt keer op keer de oude hiërarchie. De opera's van de negentiende eeuw, waar ik dol op ben, bevestigen die rolverhouding. Het zijn mannen die leiden, het zijn mannen die overal mee wegkomen, het zijn mannen die mogen bepalen wie ertoe doet en wie niet. #MeToo heeft het taboe hierop niet weggenomen, het heeft het pijnlijk zichtbaar gemaakt daar op die plek waar we dachten dat onze liberale ideeën over vrouwen en mannen in een betere wereld werden vormgegeven - Hollywood. Mispoes. Het is systeem is rot, kan bij het grofvuil.

Seksualiteit gaat niet over seks, het gaat over wie de baas is. Boef moest op de achterbank gezeten even zijn meerdere erkennen in die behulpzame vrouwen om thuisgekomen hard, genadeloos en rancuneus terug te slaan. Het dunne laagje beschaving weg.

Meten met twee maten

Een paar maanden geleden gebruikte ik de songteksten van Boef om leerlingen op een middelbare school mee te nemen in de wondere wereld van de poëzie. Begin bij Boef en eindig bij Martinus Nijhoff, zoiets. Achteraf weet ik niet wat ik van mijn actie moet vinden. Ik weet niet of Nijhoff ooit het woord 'hoer' of 'kech' in zijn poëzie gebruikte.

Er is veel gezegd over het meten met twee maten inzake Boef en Eurlings. Eurlings zou wegkomen met zijn vrouwenhaat, Boef niet. Boef wordt gebruikt door racisten om alle moslims aan te vallen. Toch ligt de zaak Boef me zwaarder op de maag dan Eurlings. Het jonge, urbane publiek dat Boef aanspreekt, loopt weg met zijn vrouwonvriendelijke teksten waar een diep conservatisme in verborgen gaat. Binnen die gemeenschappen is er geen tot weinig discussie over dat conservatisme. Consensus voert de boventoon. Meisjes moeten achter de studieboeken, jongens mogen zich te buiten gaan aan permissief gedrag zolang ze op een gegeven moment maar tot inkeer komen. De klassieke draai. Vrouwen hebben hier geen recht op. Ze verliezen hun waardigheid.

Zolang Boef zich gedekt voelt door deze zelfgenoegzame cultuur zijn de grootste verliezers die jonge vrouwen, of ze nou uitgaan of niet.

Lees meer columns van Abdelkader Benali

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden