column

John McCains overlijden markeert de teloorgang van een ander, beter Amerika

Stevo Akkerman. Beeld Trouw
Stevo Akkerman.Beeld Trouw

Als John McCain president van de Verenigde Staten was geworden – tweemaal deed hij een poging – had daar een ijzervreter aan het roer gestaan die na de militaire interventies in Afghanistan, Irak en Libië graag nog wat verder was gegaan.

Stevo Akkerman

Bomb, bomb, bomb Iran’, zong hij op de melodie van een Beach Boys-song, hij zette Georgië op het spoor van oorlog met Rusland, pleitte daarna voor gewapende hulp aan Oekraïne, en wilde ‘massief’ ingrijpen in Syrië. ­Allemaal heel onverstandig, als je het mij vraagt.

Toch raakte het nieuws van zijn dood mij wel. Vanwege de man die hij was. Zijn overlijden markeert de teloorgang van een ander, beter Amerika. En hoewel het waar is dat slechte karakters goede politiek kunnen bedrijven en goede karakters slechte politiek, belichaamde John McCain juist als persoon iets wat de democratie mogelijk maakt, en wat in de VS een schaars goed begint te worden.

Noem het innerlijke beschaving, al klinkt dat wat vroom voor de straatvechter die McCain ook was. Wat ik bedoel is dit: McCain kon in politieke tegenstanders de toewijding aan de goede zaak herkennen en met hen samenwerken als op die manier iets kon worden binnengehaald. Dat is in het Washington van vandaag ongekend, en het venijn beperkt zich niet tot de hoofdstad; geen Amerikaan kan nog leven met een buurman van de andere partij.

Morele koppigheid

McCain heeft daar zelf aan bijgedragen. Voor de verkiezingen van 2008 had hij de Democraat Joe Lieberman als running mate willen hebben, maar opgejut door de populisten van de Tea Party koos hij voor Sarah Palin, een wegbereidster voor de beweging die uiteindelijk Donald Trump in het zadel bracht. Trumps idee van democratie is dat van de vijandschap: nog steeds laat hij hele stadions roepen dat Hillary Clinton gevangen moet worden gezet. Vergelijk dat met de speech die McCain hield nadat hij verloren had van Barack Obama: niet alleen prees hij de campagne van zijn tegenstander, hij erkende ook het historische gewicht van diens overwinning voor alle African-Americans.

Op de vraag hoe hij herinnerd zou willen worden, antwoordde McCain: “Hij diende zijn land. Maakte veel vergissingen. Maakte veel fouten. Maar diende zijn land, en ik hoop dat men daaraan toe kan voegen: eervol.” Dat was ontroerend uit de mond van een man die als krijgsgevangene in Vietnam weigerde vrijgelaten te worden omdat mede-gevangenen – die al langer vastzaten – voor zouden moeten gaan. Hij doorstond martelingen om zijn integriteit te bewaren, en het hoeft geen verbazing te wekken dat iemand als Trump zich kapot ergert aan dergelijke morele koppigheid.

Bij al zijn vergissingen bewees McCain met zijn eigen biografie dat er dingen in het leven zijn die het persoonlijk belang overstijgen, wat indruist tegen alles waar Trump voor staat. “Ik hou meer van mensen die zich niet krijgsgevangen lieten maken”, aldus de president.

McCain heeft de twee mannen van wie hij de ­verkiezingen verloor, George W. Bush en Barack Obama, gevraagd te spreken bij zijn uitvaart. Hun woorden zijn zijn afscheidsboodschap.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt. Lees al zijn eerdere columns hier terug.

Lees ook:

Senator John McCain (1936-2018): van oorlogsheld tot anti-Trump

Hij was bovenal een oorlogsheld, maar naar het einde toe bouwde John McCain een reputatie op als 'maverick', een Republikein die zo nu en dan lak had aan de dogma's van zijn partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden