Column

Je zou bijna communist worden van ons economisch model

Beeld Trouw

Ze zullen toch niet denken dat ik een communist ben? Ik stond zondagmiddag te oreren over de valse godsdienst die zich de vrije markteconomie noemt, toen ik me opeens realiseerde dat de mensen me misschien wel zouden houden voor een radikalinski van de allerergste soort. 

Ik haastte me het gehoor in Oosterbeek te verzekeren dat er echt wel met me te praten viel, en dat ik lang genoeg in Oost-Europa had gewoond om te weten welk onheil de communistische utopie teweeg kan brengen - voor mij geen vijfjaren-plannen. Maar nondeju, wij maken er hier toch ook wel een zooitje van.

Zit je nog naar adem te happen vanwege alle onthullingen uit de Paradise Papers, gaat de krant rustig dag na dag verder met nieuwe affaires, schandalen, gotspes, misstanden, aanfluitingen en aanverwante bijverschijnselen van ons economisch model. Of vormen ze de kern ervan? Ik kan niet ontkennen dat dat gevoel me wel eens bekruipt. De voorbeelden die ik de afgelopen dagen voorbij zag komen, zijn appels en peren; je kunt ze niet zomaar met elkaar vergelijken. Behalve dat ze allemaal verrot zijn.

In onze sociale werkplaatsen, die niet meer zo mogen heten, maar het nog wel zijn, werkt tegenwoordig een deel van het personeel onder aangepaste arbeidsvoorwaarden: lager loon, geen pensioen, geen doorbetaling bij ziekte, geen reiskostenvergoeding. Gevolg van een nieuw regime, dat heel lief ‘Beschut werken’ heet. Protesteren of staken doen deze mensen niet. Dat gebeurde deze week wel bij distributiecentra van Amazon. De werknemers daar voelen zich behandeld als vee of slaven; een Britse journalist, die er vijf weken undercover werkte, was halfdood toen hij weer naar buiten kwam. Negen seconden hebben de arbeiders om een pakketje gereed te maken, en ze doen er 300 per uur. Aan het eind van de dag vallen sommigen ter plekke in slaap.

Dividend

Als dat is hoe mensen worden gereduceerd tot productiefactoren, hoeft het geen verwondering te wekken dat ook de onbezielde omgeving eraan moet geloven. Chemieconcern Monsanto kreeg het voor elkaar dat het omstreden onkruidverdelgingsmiddel Roundup binnen de EU nog minstens vijf jaar gebruikt mag worden, terwijl een andere afdeling van de vrije markt zich blijft verzetten tegen de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blik, alsof het milieu inmiddels niet genoeg vergiftigd is.

Ik ga van de hak op de tak, maar wat ook weer voorbijkwam, was de afschaffing van de dividendbelasting (à 1,4 miljard euro), waar Unilever en Shell zo krachtig voor hebben gelobbyd. Vandaag had Unilever een beslissing zullen nemen over de locatie van zijn hoofdkwartier (Londen of Rotterdam), maar dat is uitgesteld. De Financial Times noteerde gisteren dat premier Rutte - oud-werknemer van Unilever - zich zeer heeft ingespannen voor behoud van het kantoor in Nederland, maar de 1,4 miljard heeft zijn nut dus nog niet bewezen.

Ik weet het, dividend is in onze wereld belangrijker dan beschut werk. Maar dat is een politieke keuze, geen natuurwet. Je zou er communist van worden.

Lees hier alle columns van Stevo Akkerman

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden