CommentaarRusland

Je vraagt je af waarom dit soort grove intimidatie in Rusland nodig is

Dictators zijn altijd bevreesd voor het einde van hun macht. Maar de mate waarin het Russische regime zelfs het kleinste vleugje oppositie de nek tracht om te draaien is ongekend. Alles werd al uit de kast gehaald: controle over de media, dubieuze verkiezingsuitslagen, rechtszaken tegen opponenten, oppakken van demonstranten, enzovoort. Nu is daar vrijwel zeker, en opnieuw, intimidatie met een aanslag bijgekomen.

Duitse artsen denken dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd, al is het nog niet zeker. Laat staan dat al duidelijk is door wie. Maar de reeks vergiftigde of vermoorde opponenten van de Russische leiding is lang – van journaliste Politikovskaja tot de spionnen Skripal en Litvinenko, tot politicus Nemtsov. En van sommige aanslagen is later vastgesteld dat de Russische geheime dienst betrokken was.

Het is goed dat Navalny nu in Duitsland verder wordt onderzocht, de kans dat in Rusland zelf de echte toedracht duidelijk wordt is minimaal. En te hopen valt vooral dat hij het overleeft en weer iets van zijn activiteiten kan ontplooien. Navalny was een van de weinigen die machtsmisbruik en corruptie aan de kaak durfde te stellen van de kringen rond de Russische president Poetin. Deze oligarchie van zichzelf-verrijkende politici houdt bestuur, rechtspraak en bedrijfsleven in Rusland in een ijzeren greep.

Nog langer aan de macht na een dubieus referendum

Je vraagt je af waarom dit soort grove intimidatie nodig is. Met mediacontrole en politieke trucs weet president Poetin nu al 20 jaar de bevolking toch al achter zich te houden. Deze zomer verzekerde hij zich met een onverwachte grondwetswijziging en een dubieus referendum van nog eens minstens anderhalf decennium aan staatsmacht voor zichzelf en zijn vrienden. En van de lucratieve inkomsten die daarbij horen.

Misschien is het de coronacrisis die hen zenuwachtig maakt, of de lage olieprijs die de economie van Rusland serieus schaadt. Misschien bestaat er toch angst voor oplaaiende straatprotesten zoals in Wit-Rusland. Maar misschien zijn er ook gewoon groepen in het staatsapparaat die de luis in de pels Navalny zat zijn. Zo’n luis brengt niet echt schade toe, maar kan wel irritant zijn.

Wat de verklaring ook is, de interne politieke stagnatie in Rusland is nu nog beter gegarandeerd. Tragisch voor de Russische bevolking, en lastig voor landen die met Rusland een relatie willen onderhouden – en al moeten dealen met het neerschieten van MH17, met de inval in de Krim, en met de trollen die zich mengen in westerse verkiezingen. Als Navalny in Duitsland weer helemaal opknapt, is dat tenminste iets. Want mensen zoals hij zijn broodnodig om de harde waarheid over het Russische regime te blijven vertellen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden