Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Je snuift weer de energie om kranten te maken

Na de zomerstop is het voor bijna iedereen op de redactie een opluchting dat we weer een krant van de gewone omvang kunnen maken en de magazines Letter&Geest en Tijd gewoon verschijnen.

Ergens las ik dat langere vakanties mensen helemaal niet gelukkiger maken. Ik weet niet of dat het doel van vakanties zou moeten zijn, maar ik weet wel dat het nodig is om bij te tanken, om te kunnen uitrusten na een jaar van hard werken, stress en dagelijkse routines.

Nu iedereen weer uitgerust terug is, voel je, snuif je de energie om kranten te maken. En daar schaar ik gemakshalve ook het voortdurende verversen van onze nieuwe site en de dagelijkse Editie onder, onze nieuwe digitale krant.

Nieuwe generaties

Op de redactie loopt een nieuwe lichting stagiaires rond en talentvolle jongelui die we net hebben aangenomen. Nieuwe generaties stormen de redactie op. We zitten in een lange periode dat we afscheid nemen van collega’s die een baan elders hebben gevonden of met pensioen gaan. Zij hebben hun ziel en zaligheid aan de krant gegeven en hebben het er soms best moeilijk mee dat hun vertrek aanstaande is.

Afgelopen zaterdag fietste ik met twee vrienden rond het Markermeer en verdraaid, op de Diemerzeedijk, bij de elektriciteitscentrale, zag ik Guus van Duin zitten, achter een grote verrekijker turend naar vogels. Eerder dit jaar namen we afscheid van deze zeer betrokken eindredacteur. ‘Gúús!’ ‘Céés!’ Ik wist – onbewust – dat hij daar zou zitten en hij wist – onbewust – dat ik langs zou komen. Het was niet de eerste keer dat we op die plek naar elkaar zwaaiden. Ik weet niet hoe je zo’n moment zou moeten noemen. Verbondenheid zonder woorden, zoiets.

Wat je merkt na zo’n zomer is de kickstart met alle plannen die we hebben. We vergaderden met de parlements-redactie over Prinsjesdag. Ik had contact met Robbert Dijkgraaf, die zondag 15 september de Abel Herzberg-lezing uitspreekt, een initiatief van Trouw en de Rode Hoed (inmiddels uitverkocht).

Journalistieke aanpak

Met de redactie duurzaamheid en natuur spraken we over het internationale initiatief ‘Covering Climate Now’, waarin wereldwijd door meer dan 170 kranten, persbureaus, websites en radio- en televisiestations, een week lang aandacht wordt geschonken aan klimaatverandering. Ook wij hebben ons verbonden aan dit voornemen.

Als krant schrijven wij dagelijks over milieu en natuur, maar er zijn veel landen waar nauwelijks aandacht is voor klimaatverandering. Vandaar dit plan van het Amerikaanse ‘Columbia Journalism Review’ in de aanloop naar de VN-klimaattop op 23 september in New York. Voor onze journalistieke aanpak verandert er niets, wel hebben we een paar leuke ideeën voor u in petto.

Wij hebben ons ook verbonden aan de Taalboekenprijs van het Genootschap Onze Taal. Begin volgende week worden de zes kanshebbers bekendgemaakt. Ik schreef eerder ‘shortlist’ maar schrapte dat woord indachtig de kritiek van diverse lezers die mij er terecht op wezen dat er te veel Engelse woorden in de krant staan. Wij krijgen ook regelmatig terechte kritiek over te veel taal- en spelfouten.

Moet zo’n krant zich dan verbinden aan de Taalboekenprijs? Jazeker, we zijn inderdaad niet foutloos, maar we houden van onze taal. Niet voor niets hebben we een dagelijkse taalrubriek en besteden we veel aandacht aan boeken en literatuur. Maar taal- en spelfouten voorkomen, dat is elke dag weer een grote uitdaging.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden