null Beeld

ColumnSylvain Ephimenco

Je kunt met je natte vingers van alles in de mond van de ‘zwijgende meerderheid’ proppen

Sylvain Ephimenco

Alle hens aan dek, moederlief heeft de covid te pakken! De bewust ongevaccineerde van bijna 91 jaar wordt nog honderd, beloofde haar huisarts die bij haar, zes dagen na een positieve test, nog steeds geen symptomen van de infectie kon ontdekken.

Zo kon ze, afgelopen zondag met covid en al, de gehele rugbywedstrijd tussen Frankrijk en Italië tot haar diepe tevredenheid (37-10) uitzitten. Wel begint de vermoeidheid haar parten te spelen. Daarom ook houd ik denkbeeldig de motor van onze auto draaiend om, dwars door de Franse coronablokkades, mijn zus bij haar te gaan aflossen.

Gisteren belde ik haar. De Franse GGD was me voor geweest om zich ervan te vergewissen dat de bejaarde vrouw, die amper kan lopen, de quarantaine strikt respecteerde. Hoewel het al een eeuwigheid moet zijn geweest dat ze haar appartement heeft verlaten.

Ach, zei ik om haar te troosten, die papieren quarantaine zal je niets in de weg leggen om dit weekeinde Frankrijk-Ierland te kunnen volgen. Bovendien ben je niet alleen: prins Charles (voor de tweede keer), koning Felipe van Spanje en de Deense vorstin Margrethe zitten ook wegens corona in quarantaine. En die gekroonde hoofden, anders dan jij, waren alle drie dubbel en dwars gevaccineerd.

Hoe de zaken stonden in Nederland, vroeg ze? Zouden ze daar nog zo naïef zijn om langer het voorbeeld van de autoritaire president Macron te volgen, hij die als eerste in Europa de grondrechten van burgers beperkte met zijn coronatoegangsbewijs (CTB)?

Nou, zei ik, hier heeft de Tweede Kamer eindelijk haar werk gedaan en het invoeren van een vrijheid berovende 2G-beleid onmogelijk gemaakt. Ook vertelde ik over het succes van de nationale petitie tegen het CTB die door Mona Keijzer (CDA) was geïnitieerd. Gisteren haalde deze petitie 820.000 handtekeningen.

Er zijn natuurlijk zure stemmen die hun schoudersophalen en bijna een miljoen handtekeningen een peulenschil vinden. Ik ben op onderzoek uitgegaan. Buiten de twee anti-CTB-petities halen de tien volgende nationale petities gezamenlijk 213.225 handtekeningen (om 12 uur gisteren). Nog geen derde van de anti-CTB.

Je kunt het ook hardnekkig blijven relativeren zoals een lezer onlangs in Trouw: ‘Ruim 16 miljoen Nederlanders tekenen petitie Onverdeeld Open nog niet’. Dit zou het bewijs zijn dat de zwijgende meerderheid tegen dit anti-CTB-initiatief is. Oh ja? Het meest gesteunde verzoekschrift, na dat van Keijzer die ruim op nummer één staat, was (vorig jaar) de petitie die voor een vuurwerkverbod pleitte met ‘maar’ 467.614 handtekeningen.

Mag ik dan zomaar poneren dat de 17 miljoen Nederlanders die niet tekenden, vóór vuurwerk zijn? Maar dan moet ik ook erbij vermelden dat volgens peilingen 69 procent van de Nederlandse bevolking voor datzelfde vuurwerkverbod is.

Je kunt met je natte vingers van alles in de mond van de ‘zwijgende meerderheid’ proppen. Die zegt toch niets terug. Dit vond moederlief, “zoals jullie in Nederland zeggen”, een waarheid als een kalf. Een ‘koe’, corrigeerde ik haar.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit. Lees zijn columns hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden