Het antwoordMonic Slingerland
Je bent niet ‘enorm’ maar gewoon ‘dik’; pas de boeken van Roald Dahl niet aan
De lezer houdt van karikaturen in kinderboeken en niet van uitgevers die teksten aanpassen. ‘Die missen de ironie.’
Brandstapels
Dat Charles Dickens zijn teksten aanpaste, zoals Monic Slingerland beschrijft, was zijn goed recht. Ook Roald Dahl deed dit weleens. Maar blijf er postuum van af. Als we op last van de wokebeweging ook Gerard Reve en Jan Wolkers moeten herzien, kunnen we beter meteen de brandstapels oprichten.
Gerard Ursem Arnhem
Ongemakkelijk
Wat is het probleem met vrouwen die een pruik dragen?, vraagt Monic Slingerland zich af. Als kind genoot ik veertig jaar terug toen de meester De heksen van Dahl voorlas. Sindsdien leerde ik dat orthodox-joodse vrouwen een pruik dragen, over de Jodenvervolging en welke verhalen daarbij steeds opdoken. Recent leerde ik dat Roald Dahl een zelfverklaard antisemiet was. Nu leest een verhaal over vrouwen met pruiken die in het verborgene kinderen vermoorden toch ongemakkelijker.
Geertje Korf De Hoeve
Interpretatie
Niet de woorden zijn het probleem, maar de duiding die mensen geven.
T. W. Sleeuwenhoek Zuidplas
Commercie
Al jaren worden boeken herschreven om mee te gaan met de tijd, onder andere Pinkeltje, De Vijf en Pippi Langkous. Ik verbaas me over de ophef. Als kinderboekenschrijver pas ik mijn woordkeuze aan voor elke leeftijd. Als kinderen foute denkbeelden lezen, denken ze dat die geaccepteerd zijn. Ik ben voor aanpassen, maar niet overdreven.
Rian Visser Haarlem
Dik
Denkt Dahls uitgever dat gevuldere mensen blij zijn met ‘enorm’? Ik vroeg het op Facebook, waar iemand zei zich gewoon ‘dik’ te noemen.
Carolien van Grinsven Amsterdam
Ironie
In een tijd van haatberichten voor politici is er behoefte aan fatsoen. Dat is iets anders dan het aanpassen van geniaal ironische teksten, zoals van Dahl. Ik vind het onfatsoenlijk dat sensitivityreaders boeken omvormen naar hun denkbeelden.
Kristian Maters Grolloo
Eigen aardigheden
Ik denk aan het prentenboek van Peter Spier: Mensen, mensen, wát een mensen! over de veelzijdige vormen van mensen. En met een doemscenario over een wereld waarin iedereen hetzelfde oogt. Ik lees het nu met plezier mijn kleinkinderen voor.
Har Linssen Maastricht
Toen en nu
Plaats karikaturen in kinderboeken in hun tijd. Kinderen kunnen goed toen en nu onderscheiden als je het bespreekt. Laten we ons richten op de taalverruwing op straat, in stadions, in de Tweede Kamer. Dat nemen kinderen eerder over dan een ‘fout’ woord uit een boek!
Truus Groothuis Culemborg
Dik = dom
Ik ben opgegroeid met Pitty op kostschool, waarin dikke meisjes dom en impopulair waren en intelligentie samenging met sportieve prestaties. Stereotypering dus, dat moeten we toch niet meer willen? Weg ermee.
Margreet van Schie Warmond
Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.