null Beeld
Beeld

Het antwoord vanMonic Slingerland

Ja, de verkiezingen zijn bijzonder, maar niet door corona

Zijn deze verkiezingen bijzonder? Ja, vinden de meeste Trouwlezers. Maar niet door corona.

Bubbels

De verkiezingen worden memorabel omdat ze de eerste zijn waarbij een groot deel van de campagne zich buiten het zicht van de traditionele media voltrekt. In bubbels op sociale media wordt veel werk verzet door partijen die normaal in campagnekleding langs deuren en pleinen trekken met kleurige foldertjes. Geïnteresseerden op sociale media worden bestookt met partij-journaals en andere filmpjes. En als je eenmaal je interesse laat blijken, is het bombardement niet te houden. Ik hoop dat de peilers deze groep kiezers in het vizier heeft en er deze week geen aap uit de mouw komt.

Wim Drost Ede

Gelijkmatig

Dit zijn bijzondere verkiezingen, omdat ze zo gewoon zijn. Sinds een jaar beheersen angst, onzekerheid en woede ons leven. Je zou denken dat dit tot extreme keuzes zou leiden, tot nieuwe verhoudingen. De verkiezingen van 2012 waren bijzonder, door de onverwachte winst van Diederik Samson. Die van 2017 ook, door het enorme verlies van de PvdA na vier jaar regeren met Rutte. Nu lijkt een grauwsluier van gelijkmatigheid over de verkiezingen te liggen.

Rob Bartels Ansen

Haagse kliek

Ik vind dit geen bijzondere verkiezingen. Mark Rutte blijft gewoon in het zadel, terwijl de PVV, grootste na de VVD, weer bij voorbaat wordt uitgesloten. Niet echt democratisch, maar oppositie is ook een vorm van meeregeren. Wat betreft de coronamaatregelen zag ik geen enkele reden de verkiezingen te verschuiven. We doen vrolijk met z’n allen boodschappen, waarom dan niet keurig op een rijtje stemmen in het stemlokaal. Wat mij tegenhoudt te gaan stemmen, is hoe politiek en journalistiek met elkaar verweven zijn tot een Haagse kliek, zoals Pieter Omtzigt het zo mooi verwoordde.

Berna van der Tol Hoofddorp

Leefbare Aarde

Dit zijn bijzondere verkiezingen. Niet vanwege corona. Niet vanwege de vele vrouwelijke lijsttrekkers. Maar door wat er op het spel staat. ‘Weet je nog maart 2021? Toen we voor een leefbare Aarde kozen?’ Helaas is het voor veel mensen te eng om de noodzaak te beseffen van stevige maatregelen om klimaatverandering binnen de perken te houden. Zie hoeveel moeite een aantal mensen hebben met coronamaatregelen. Dat geeft weinig hoop op een blik die over de partijen heen kijkt naar werkelijk gezamenlijk belang en de lange termijn. Ik vrees dat we daarop tot 2025 moeten wachten, met veel te voorkomen schade in de tussenliggende jaren.

Françoise le Griep Deventer

Prestaties

Alle verkiezingen zijn bijzonder. In tijden van corona en daarbuiten. Kijk waar we inmiddels staan als mensheid: nog nooit gingen zo weinig mensen dood aan honger, ziekte of oorlog. Nog nooit was de invloed van de mens op de natuurlijke omgeving zo groot. Keuzes te over. Samen delen van de macht is uit humanistisch oogpunt bijzonder: kijk maar naar de wereld om ons heen,

Har Linssen Maastricht

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden