Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ivanka achter dat bureau, daarin school het ongemak

Home

Wim Boevink

‘Mijn hemel, hoeveel ‘neem-je-dochter-mee-naar -je - werk’-dagen gaan we nog krijgen?’, was een van de reacties op deze foto van Donald Trump, Ivanka Trump en de Canadese premier Justin Trudeau. © Trouw
Klein verslag

Zoals gezegd, ieder detail telt in de Trump-saga, en dit keer was het een foto. Een foto met ongemak. Ik moet bekennen dat ik eerst naar zijn gezicht keek, een gezicht met een echte lach, de lach van een trotse vader, een sympathieke lach. Het kwam me voor dat hij werkelijk even ontspannen was, alsof alles op zijn plaats was gevallen.

Maar wacht. Die plaats was wel het historische presidentieel bureau in de Oval Office en wie zat daar op de presidentiële stoel? Dochter Ivanka, stralend. Dat de Canadese premier Trudeau haar flankeerde is in deze niet relevant, hoewel de foto tot uitdrukking moest brengen dat beide leiders, Trump en Trudeau, het vrouwelijk ondernemerschap wilden stimuleren.

Lees verder na de advertentie

Ivanka achter dat bureau, daarin school het ongemak, een ongemak dat voortkomt uit de wijze waarop Trump het Witte Huis gebruikt ter meerdere eer en glorie van zijn familiebedrijf.

Mijn hemel, hoeveel ‘neem-je-doch­ter-mee-naar -je - werk’-da­gen gaan we nog krijgen?

Een reactie op de foto op Instagram

‘De nieuwste politieke Rorschachtest’ kopte gisteren de Washington Post, ‘Een foto van Ivanka Trump gezeten aan het Oval Office- bureau.’

Natuurlijk, het was niet meer dan een vrolijk fotomoment, die jonge vrouw achter dat bureau en die twee mannen links en rechts van haar, maar op sommigen werkte de symboliek een stuk verder door. ‘Trump, heb respect voor het Oval Office,’ citeerde de Post een reactie op Instagram, en een andere verzuchting luidde: ‘Mijn hemel, hoeveel ‘neem-je-dochter-mee-naar -je - werk’-dagen gaan we nog krijgen?’

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Ivanka Trump tijdens een gesprek met premier Trudeau. © REUTERS

De eerste vrouwelijke president

Weer een ander zag in Ivanka de eerste vrouwelijke president, terwijl ook irritaties naar boven kwamen over hoe Ivanka Trump haar verblijf in het Witte Huis gebruikt – ze heeft er geen formele functie, maar staat ‘slechts’ haar vader bij, zonder als een vervangende first lady te opereren.

Bijstand lijkt Trump waarachtig wel te kunnen gebruiken; in Europa worden we elke ochtend wakker met nieuwe ontwikkelingen rond het Witte Huis, die onheil afroepen over volk, wereld of de president zelf, ontwikkelingen op smaak gebracht door een aantal presidentiële tweets, waar vaak het woord ‘dishonest’ in voor komt.

Er ligt iets kinderachtigs in de boze uitvallen van deze president

‘Dishonest’ betekent ‘oneerlijk’ en ik weet niet of het woord in het Engels eenzelfde connotatie heeft als in het Nederlands; ik althans associeer ‘oneerlijk’ met het domein van kinderen, met spelen en valsspelen, met ‘stoute’ leugens tegenover je ouders over wat je wel of niet had gedaan, met ‘hij begon’ en ‘ik was het niet’.

Er ligt iets kinderachtigs in de boze uitvallen van deze president. Ik geloof niet dat ik zijn voorganger ooit het woord ‘dishonest’ heb horen bezigen.

Maar goed, intussen stampt een groot bozig kind door het Witte Huis, dat alleen in zijn eigen grootse fantasie lijkt te geloven, een fantasie van wereldheerschappij en superkrachten, waarmee je eenvoudig tegen de Russen kan zeggen dat ze de Krim maar weer aan de Oekraïne moeten terugegeven.

De Russen!

Zijn naaste veiligheidsadviseur raakte Trump al kwijt, hoewel hij toch van diens schimmige contacten met de Russen op de hoogte was, en nu zijn er bewijzen dat die contacten zich over zijn campagneteam uitstrekten, en zie, daar stampvoette de Grote Kleuter in zijn ochtendjas nog voor achten liefst zes boze tweets de wereld in en strikte daarna een extra lange stropdas.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Mijn hemel, hoeveel ‘neem-je-doch­ter-mee-naar -je - werk’-da­gen gaan we nog krijgen?

Een reactie op de foto op Instagram

Er ligt iets kinderachtigs in de boze uitvallen van deze president