Commentaar

Israëliërs kiezen voor continuïteit met Netanyahu, maar juist dat baart zorgen

Premier Netanyahu begroet zijn achterban. Beeld AFP

Benjamin Netanyahu kan vrijwel zeker nog even ‘koning van Israël’ blijven. Vier termijnen als premier heeft hij er al opzitten, een vijfde termijn is in zicht. Met steun van (ultra)nationalistische en orthodoxe partijen kan Netanyahu een regering vormen. De Israëlische kiezers hebben daarmee gekozen voor continuïteit.

De overwinning tekent Netanyahu’s politieke vaardigheid, ook al omdat hij bepaald niet onomstreden is met de verscheidene aanklachten wegens corruptie die hem boven het hoofd hangen. Maar de harde lijn bij het beschermen van de Joodse staat sloeg voldoende aan. Zo zocht hij steun bij radicaal-rechts, dat gekant is tegen huwelijken tussen Joodse en Arabische inwoners van Israël­­ en lanceerde hij onlangs het plan om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Tot nu toe was het formele standpunt dat een eventuele toevoeging van nederzettingen aan Israëlisch grondgebied noodzakelijk is, maar dat die de uitkomst zou zijn van onderhandelingen met de Palestijnen.

De Israëlische kiezers hadden een goed alternatief. Ze konden ervan uitgaan dat Israëls veiligheid ook in goede handen was bij de partij Blauw-Wit van oud-stafchef Benny Gantz. Die was zelf betrokken bij militaire operaties in onder meer de Gazastrook en geniet veel respect binnen de strijdkrachten. Hij leek openingen te bieden voor gesprekken met Palestijnen.

Kennelijk wil de meerderheid van de Israëlische kiezers dat laatste toch niet, of kan het hun niet schelen. Continuïteit is de grootste wens in Israëls vijandige en onrustige omgeving, met een geïmplodeerd Syrië naast de deur en met aartsvijand Iran dat via bondgenoten in de regio zijn invloed probeert uit te breiden. Die wens tot continuïteit betekent ook voortzetting van een beleid dat zinvolle gesprekken met de Palestijnen steeds meer onmogelijk maakt. Annexatie van nederzettingen, de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, de Amerikaanse steun voor de annexatie van de Golanhoogte, het smoren van iedere ontwikkeling van Gaza: het zijn allemaal zaken die eventuele onderhandelingen in de weg zitten.

De behoefte aan zekerheid en veiligheid bij Israëls kiezers valt te begrijpen, de steun die Netanyahu geniet van de Amerikaanse president Donald Trump zal voor velen van hen ook een aanbeveling zijn. Maar het is wel zeer te betreuren dat er niet meer nuance komt in het uiterst anti-Palestijnse beleid. Door de aanhoudende invloed van ultranationalisten en orthodoxen op Netan­yahu’s regering valt te vrezen dat er niet alleen op dat vlak geen enkele positieve ontwikkeling komt, maar dat ook in Israël zelf de kloof tussen de regering en Arabische bevolkingsgroepen dieper zal worden. Continuïteit kan dan ook juist leiden tot instabiliteit.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Premier Netanyahu van Israël is zo goed als zeker van een historische vijfde termijn

Benjamin Netanyahu is op weg naar winst van de parlementsverkiezingen in Israël. De zittende premier is zo goed als zeker van een vijfde termijn.

Netanyahu mikt op de jongste kiezers, en dat lijkt zijn vruchten af te werpen

Met geraffineerde online campagnes en een leger aan vrijwilligers mikt de partij van Netanyahu met succes op de jongste kiezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden